Külföld

Öt ország perelné Teheránt, Irán bepanaszolná Trumpot

Bosszút ígér a Hezbollah Szulejmáni megöléséért, akinek likvidálásáról az amerikai elnök már több mint fél éve dönthetett; az iráni rendőrök éles lőszerrel lőhettek a tömegbe

Már hét hónapja eldönthette Szulejmáni megölését Donald Trump, aki ellen Irán pert készül indítani.
A teheráni vezetés is per vádlottja lehet az ukrán gép lelövése miatt.

Öt ország perelné Teheránt, Irán bepanaszolná Trumpot
Az iráni tüntetők számon kérték kormányukon, hogy hazudott a lelőtt repülőről
Fotó: AFP/STR

Öt nemzet, amelynek állampolgárai életüket vesztették a Teherán mellett lelőtt ukrán utasszállítón, január 16-án Londonban fogja megvitatni egy lehetséges jogi eljárás elindítását Iránnal szemben – jelentette be hétfőn Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter hivatalos szingapúri látogatásán. Kanada, Afganisztán, Svédország, Ukrajna és az Egyesült Királyság koordiná­ciós csoportot hozott létre az áldozatok hozzátartozóinak támogatására. Prisztajko egyben abszurdnak nevezte Irán állítását, miszerint az ukrán gépet akkor lőtték le, amikor megközelített egy kényes katonai létesítményt, ugyanis a gép a nemzetközi légifolyosón haladt. Mint mondta, a teheráni vezetés beleegyezett abba, hogy átadja a feketedobozokat Kijevnek elemzésre, egyelőre azonban nem nevezett meg pontos dátumot erre vonatkozóan.

Az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője szombaton teljes felelősséget vállalt az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséért. Amirali Hádzsizadeh, az iráni légtér biztonságáért felelős parancsnok elmondta, hogy az ukrán utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték. A Washington Free Beacon egyébként talált egy 2016-os interjút, amelyben Hádzsizadeh arról beszélt az iráni televízióban, hogy az iráni légvédelmi rakétákat kezelő személyzetnek nincs szüksége felsőbb jóváhagyásra. Prisztajko hangsúlyozta, hogy minden érintettet felelősségre kell vonni, és nem akarják, hogy a gombot megnyomó katonát nevezzék meg vétkesként.

A tüntetések vasárnap is folytatódtak Teheránban a szerdán lelőtt ukrán utasszállító repülőgép miatt. Mintegy háromezer tüntető gyűlt össze az iráni főváros nyugati részén, néhány százan pedig két egyetem előtt követelték, hogy mondjon le minden tisztségviselő, akinek része volt a tragédiában. A közösségi médiában terjedő videófelvételek és információk alapján az iráni rendőrség és a biztonsági erők könnygáz mellett éles lőszert is bevetettek vasárnap éjjel a tüntetők ellen a teheráni Szabadság (Azadi) téren. Hoszein Rahimi teheráni rendőrparancsnok az állami műsorszolgáltató honlapján megjelent hétfői közleményében tagadta, hogy a rendőrség a tüntetőkre lőtt volna.

A teheráni vezetés időközben bejelentette, hogy nemzetközi pert készül indítani Donald Trump amerikai elnök ellen Kászim Szulejmáni tábornok megölése miatt.

Az NBC amerikai televízió meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Trump már hét hónappal ezelőtt eldöntötte Szulejmáni likvidálását, de azzal a feltétellel, hogy végrehajtása előtt még egyszer jóvá kell hagynia. A nevük elhallgatását kérő források szerint Trump a döntést azt követően hozta meg, hogy június­ban Irán lelőtt egy amerikai drónt.

Időközben a Hezbollah libanoni terrorszervezet vasárnap bosszúra szólította fel „Irán szövetsége­seit” az Egyesült Államok ellen, hogy megtorolják Szulejmáni halálát.

Kapcsolódó írásaink

Irán elismerte: tévedésből lőtt

ĀPilóta nélküli ellenséges repülőgépnek nézte, ezért semmisítette meg a Forradalmi Gárdaa Teherán közelében szerda hajnalban lezuhant ukrán utasszállítót

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom