Külföld

Háromból két szereplő már aláírta a líbiai tűzszünetet, Halífa Haftár tábornok reggelig még haladékot kért

Moszkvai tárgyalások

Haladás történt, de még nem sikerült tető alá hozni a líbiai tűzszünetet konkretizáló megállapodást, mert Halífa Haftár tábornok, a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka kedd reggelig időt kért – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak hétfőn este Moszkvában.

Háromból két szereplő már aláírta a líbiai tűzszünetet, Halífa Haftár tábornok reggelig még haladékot kért
Haftár tábornok és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
Fotó: AFP/Russian Foreign Ministry

Lavrov török hivatali partnerével, Mevlüt Cavusogluval együtt azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy Moszkvában orosz és török közvetítéssel több órán át egyeztettek a líbiai konfliktusban szemben álló felek. Az orosz diplomácia vezetője közölte, hogy a líbiai tűzszünet konkretizálásáról szóló dokumentumot Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány miniszterelnöke és az ország keleti felén található Tobrukban székelő képviselőház elnöke, Akila Száleh már aláírta. Az orosz diplomácia vezetője kifejezte reményét, hogy a tábornok döntése pozitív lesz. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Luxemburgban arra figyelmeztetett, hogy Líbia újjáépítésének folyamatát az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) kell vezetnie, mert bizonyos térségbeli szereplők nem mindig a líbiai lakosság érdekében cselekednek. Recep Tayyip Erdogan török elnök, miután Ankarában tárgyalt Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel, jelezte: ők ketten és Vlagyimir Putyin orosz államfő is eltökéltek abban, hogy részt vegyenek a líbiai polgárháború befejezését elősegíteni hivatott berlini folyamat január 19-re tervezett találkozóján.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom