Külföld

Borította az asztalt Halífa Haftar tábornok

Gondolkodási időt kért, majd angolosan távozott Moszkvából a tűzszüneti tárgyalásról a Líbiai Nemzeti Hadsereg parancsnoka, akinek Törökország leckéztetést ígért

Elhagyta a líbiai tűzszünetről szóló tárgyalásokat Halífa Haftar tábornok, és csapatai szerint győzelemre készül. Törökország leckéztetést ígért a harcok kiújítása esetére.

Borította az asztalt Halífa Haftar tábornok
Haftar tábornok elleni tüntetés Líbiában – továbbra is feszült a helyzet
Fotó: AFP/Hazem Turkia

Tegnap reggelig haladékot kért a líbiai tűzszünet aláírására Moszkvában Halífa Haftar tábornok a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka, majd angolosan távozott a tárgyalásoknak otthont adó orosz fővárosból. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elismerte a tűzszüneti egyezmény kudarcát, de ígéretet tett arra, hogy Oroszország tovább próbálkozik a béke megteremtésével Líbiában. Az orosz védelmi minisztériumszerint ugyanakkor Haftar csak további két nap haladékot kért.

Haftar tábornok kivonulása azért is különösen sajnálatos a líbiai békefolyamat szempontjából, mert hétfőn Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány miniszterelnöke és Hálid al-Misri, a legfelső államtanács elnöke már aláírta a tűzszüneti dokumentumot a török és orosz közvetítéssel zajló megbeszélésen.

Haftar a szaúdi al-Arabíja hírtelevízió szerint kijelentette, hogy a tűzszüneti megállapodás tervezete figyelmen kívül hagyta az LNA követeléseit. A Sky News Arabíja korábban azt jelentette, hogy a tábornagy ragaszkodott csapatai Tripoliba való bevonulásához és egy új nemzeti egységkormány megalakításához. A tábornok a televízió tudomása szerint emellett elvetette Törökország részvételét a tűzszünet nemzetközi ellenőrzésében.

Haftár tábornokot egyébként Egyiptom, az Egyedül Arab Emírségek, Jordánia, és Szaúd-Arábia is támogatja. A tábornok korábban Franciaország és Oroszország támogatását is bírta, de a moszkvai tárgyalásokról való kivonulásával lehet, hogy túlbecsülte a mozgásterét. Haftar talán Törökország hajlandóságát is alábecsülte a beavatkozásra. Hiába van a tábornoknak több támogatója is a térségben, tőlük fegyveres segítséget valószínűleg nem várhat, ezt korábban is csak a franciáktól kapta meg, amikor azok Dél-Líbiában csádi milíciákat bombáztak, Ankara ellen viszont bizonyosan nem számíthatnak Párizs segítségére. Franciaország már így is vitába keveredett Olaszországgal, Róma ugyanis Fájez esz-Szarrádzs kormányában látja azt az erőt, amely biztosíthatja a stabilitást az észak-afrikai országban, és ezáltal az Európára nehezedő migrációs nyomás csökkenését.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök már be is jelentette, hogy Törökország nem vonakodik „megleckéztet­ni” Haftar tábornokot, ha folytatja támadásait a legitim vezetés és a líbiai emberek ellen. Az LNA közösségi oldalán közölte, hogy fegyveres erői „készek és elszántak” a győzelemre. Berlin tegnap bejelentette, hogy vasárnap kormányfői szintű nemzetközi tanácskozást tartanak a líbiai helyzet rendezéséről.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom