Külföld

A brit belügyminiszter szerint indokolt a radikális klímaaktivisták terrorszervezetté nyilvánítása

Priti Patel brit belügyminiszter kiállt a rendőrség terrorellenes parancsnokságának azon döntése mellett, amellyel az Extinction Rebellion (röviden XR) környezetvédő csoportot szélsőséges szervezetté nyilvánították. Azt mondta, normális, hogy odafigyelünk a biztonságunkat fenyegető tényezőkre.

A brit belügyminiszter szerint indokolt a radikális klímaaktivisták terrorszervezetté nyilvánítása
Az Extinction Rebellion biztonsági kockázatot jelent
Fotó: NurPhoto/David Cliff

Patel egy hétfői rádióinterjújában egyetértett azzal, hogy a radikális klímaaktivisták nem minősülnek terroristáknak, ugyanakkor hozzátette, hogy a biztonsági kockázat, valamint a lakosságot érintő esetleges fenyegetettség miatt került a terrorszervezetek közé az XR.

„Ez a rendőrségtől származó információk és a különböző felderítések alapján történt. Ez volt a helyes döntés” - mondta a brit belügyminiszter.

Az Extinction Rebellion, amely ezzel a neonácikkal és iszlám fundamentalista szervezetekkel került egy lapra, tavaly tűnt ki igazán, amikor több városban is hatalmas káoszt okozott a demonstrációjával. A szervezet tagjai utcákat vettek blokád alá, és többször is radikális attrakciókkal próbálták felhívni a figyelmet a klímaváltozásra.

Londonban tavaly áprilisban és októberben is óriási megmozdulást szerveztek, ennek eredményeként pedig összesen körülbelül háromezer embert tartóztattak le.

A terrorellenes parancsnokság egyébként elkészített a tizenkét oldalas dokumentumot, annak érdekében,hogy „megvédjék a fiatalokat és a felnőtteket az ideológiai szélsőségektől”. Az Extinction Rebellion az „elitellenes filozófiája” miatt került fel a listára, támogatói „erőteljesen, érzelmektől fűtve beszélnek olyan környezeti témákról, mint a klímaváltozás, ökológia, gáz- és olajkitermelés, repülőterek bővítése, vagy a környezetszennyezés”. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom