Külföld

Nehezítik az uniós költségvetés elfogadását a tagországok széttartó érdekei

A valaha volt legnehezebben elfogadott uniós költségvetés lehet a mostani, amennyiben nagyon széttartó érdekeik ellenére közös nevezőre jutnak a tagországok - mondta Szabó Dávid József külpolitikai elemző hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Nehezítik az uniós költségvetés elfogadását a tagországok széttartó érdekei
Szabó Dávid József külpolitikai elemző
Fotó: Youtube / M1 - Híradó

Szabó Dávid József hozzátette: a helyzetet nem könnyíti meg, hogy Nagy-Britannia kilépésével 15 milliárd euróval csökken az Európai Unió 2021 és 2027 közötti költségvetési kerete.

Elmondta: ahhoz, hogy egyes országok hangosabban tudják képviseltetni álláspontjukat az új uniós költségvetésről szóló vitán, a visegrádi négyekhez - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - hasonló érdekcsoportok fognak összeállni. A jelek szerint az önszerveződések nem csak regionális csoportosulásokra korlátozódnak, hanem olyan érdekek mentén is, mint a kohéziós fejlesztési források szinten tartása - tette hozzá.

Magyarország az érdekcsoportokat tekintve előnnyel rendelkezik, hiszen a visegrádi négyeknek - az agrártámogatások és a felzárkóztatási támogatások ügyében is - hosszan tartó, közös érdekük van - hangsúlyozta Szabó Dávid József.

Objektum doboz

A műsorban elhangzott, hogy valószínűleg februárban tartanak majd rendkívüli EU-csúcsot az új uniós költségvetés ügyében.