Külföld

Ezt a meccset Trump megnyerte, és a perzsa állam fizeti a számlát

Irán megszűnt szalonképes tárgyalópartnernek lenni, éppen a meglepően szokatlan felelősségvállalása miatt az ukrán gép lelövése kapcsán; Donald Trump amerikai elnök pedig hátradőlhet, mert a perzsa állam ezzel lefegyverezte az ő belpolitikai kritikusait is, és még az iráni társadalom is visszasüllyedt korábbi megosztottságába – fejtette ki lapunknak Csicsmann László, Budapest Corvinus Egyetem Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Karának dékánja.

Ezt a meccset Trump megnyerte, és a perzsa állam fizeti a számlát
Csicsmann László, Budapest Corvinus Egyetem Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Karának dékánja
Fotó: MH

-  Tüntetések Teheránban, még a legfelső vezető eltávolítását is követelik – nagyot fordult a világ a néhány nappal korábbihoz képest.

 – Valóban komoly belpolitkai következményei lettek a dolognak mind Irán, mind az Egyesült Államok tekintetében. A perzsa állam társadalmát rendkívüli mértékben összehozta Kászim Szulejmáni meggyilkolása, ugyanakkor a mostani gépkatasztrófa, illetőleg a felelősség vállalása ismét megosztotta azt. De Trump is megnyugodhat, hiszen a perzsák tévedése elhallgattatta belpolitikai kritikusait, akik eddig erősen tiltakoztak az ellen, hogy háborúba sodorja az Egyesült Államokat – most pedig Irán, ha véletlenül is, de több mint másfélszáz ártatlan civil életét oltotta ki.

-  Gondolom az sem jó a hadsereg imázsának, hogy nem tudtak megkülönböztetni egy polgári gépet egy katonaitól.

-  Alig pár órával korában zajlott Irak területén az amerikaiak elleni iráni megtorló bombázás, ilyenkor a légteret le szokták zárni a polgári gépek elől. Érthetetlen, hogy itt erre miért nem került sor, eső után köpönyeg a mentegetőzés, hogy a gép túl közel repült a katonai bázishoz, és nem a megszokott útvonalon közlekedett.

-  Nemzetközileg mit eredményez Irán szokatlan őszintesége a kérdésben? Amennyire tudom, eléggé példa nélküli az efféle felelősségvállalás.

-  A nemzetközi közvélemény nem nagyon van Irán mellett. Teherán a hitelességét teljesen elvesztette, hiszen míg Szulejmáni kapcsán nemzetközi jog szerint megalapozottan kifogásolta, hogy a Pentagon egy harmadik ország területén kivégeztette egy másik állam vezetőjét, ezt az adut most elvesztette. Szorult helyzetbe került politikailag, de gazdaságilag is, hiszen várhatóan óriási kártérítést kell majd fizetnie, miközben gazdasága tavaly 9,5 százalékos recessziót produkált. Irán közben „bukta” a jófiú szerepét, hiába korlátozta tevékenységét az arányos válaszcsapásokra az amerikaiak ellen például Irakban, és hiába példátlanul őszinte most, kérdés, hogy ezek után tárgyalóasztalhoz ülne vele bárki. Ami történt, az Trumpnak jó, meg az ukrán és a kanadai vezetésnek, hiszen el kell számolniuk az áldozatok családjaival, és így legalább megvan a felelős.

Kapcsolódó írásaink

Irán elismerte: tévedésből lőtt

ĀPilóta nélküli ellenséges repülőgépnek nézte, ezért semmisítette meg a Forradalmi Gárdaa Teherán közelében szerda hajnalban lezuhant ukrán utasszállítót

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom