Külföld

Irán elismerte: tévedésből lőtt

Pilóta nélküli ellenséges repülőgépnek nézte, ezért semmisítette meg a Forradalmi Gárdaa Teherán közelében szerda hajnalban lezuhant ukrán utasszállítót

Napokig tartó tagadás után szombat hajnalban elismerte az iráni hadsereg, hogy ők tehetnek a Teherán közelében lezuhant ukrán utasszállító tragédiájáról. A beismerés után ezrek tüntettek az iráni főváros utcáin az ország vezetése ellen.

Irán elismerte: tévedésből lőtt
„Halál a hazugokra” – Az iráni vezetés ellen tüntettek Teheránban a bejelentés után
Fotó: AFP/NURPHOTO/Morteza Niko Ubub

Emberi hiba idézte elő az ukrán utasszállító repülőgép szerda hajnali katasztrófáját Teherán közelében, a gépet Irán lőtte le, de nem szándékosan – jelentette be szombat hajnalban az iráni állami tévé a hadsereg közleményét idézve. Az MTI szerint a tájékoztatásban hozzátették, hogy az Egyesült Államokkal szemben kialakult feszült helyzetben az iráni hadsereg a legmagasabb készültségben volt akkor, és a Teheránból felszálló ukrán gép a Forradalmi Gárda elitalakulatának egyik katonai központja felé fordult, emiatt ellenséges gépnek nézték. Az iráni hadsereg bocsánatot kért a tragédia okozásáért, és ígéretet tett arra, hogy bíróság elé állítja a felelősöket.

A közlemény ismertetése után Haszan Róháni iráni elnök a Twitteren gyakorlatilag elismételte a televízióban elhangzottakat, hozzátéve, hogy az ügyben folytatódik a nemzetközi vizsgálat. Irán vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah szorgalmazta, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a hasonló balesetek elkerüléséért.

Nem sokkal később az iráni légtér biztonságáért felelős parancsnok teljes felelősséget vállalt az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséért. Amirali Hádzsizadeh az iráni televízióban közölte, az utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték, a rendszert kezelő szakembernek pedig tíz másodperce volt a helyzet értékelésére. A gépet egy rövid hatótávolságú rakétával semmisítették meg. A történtek miatt vasárnap meghallgatta az iráni parlament Hosszein Szalamitot, az iráni Forradalmi Gárda parancsnokát.

A hadsereg bejelentését követően Teheránban tüntetések kezdődtek, az iráni média szerint a tiltakozók bírálták az ország legfőbb méltóságait, és Ali Hamenei lemondását követelték. A hatóságok másfél órára őrizetbe vették Robert Macaire brit teheráni nagykövetet, akit azzal vádoltak, hogy részt vett az egyik tüntetésen. A diplomata tagadta mindezt, Dominic Raab brit külügyminiszter a nemzetközi jog durva megsértésével vádolta meg Teheránt, míg Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a feszültség enyhítését szorgalmazta.

Donald Trump amerikai elnök szombaton a Twitteren angolul és fársziul is közzétett bejegyzéseiben támogatásáról biztosította a tüntetőket. Korábbi teheráni tiltakozásokra utalva azt írta: „nem fordulhat elő még egyszer Iránban, hogy tömegesen megöljenek békés tüntetőket, és az sem, hogy Irán elérhetetlenné tegye az internetet”.

Az ukrán gép lelövése előtt néhány órával Irán iraki támaszpontokat bombázott, amelyeket az amerikai erők és szövetségeseik használnak. Ez megtorlása volt annak, hogy Washington január 3-án likvidálta Kászim Szulejmáni iráni tábornokot. Teherán napokig tagadta, hogy rakétatalálat érte volna az ukrán repülőgépet, amelyen 176-an utaztak. A szerencsétlenséget senki nem élte túl.

Röviden
 

Megígérte Volodomir Zelenszkij, hogy mihamarabb hazaszállítják a Teheránnál történt repülőgép-szerencsétlenség ukrán áldozatainak holttesteit. Az ukrán elnök szombat esti videoüzenetében fogadkozott, hogy a tragédia felelősei nem kerülik el a büntetésüket. Az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára egyébként szombaton a BBC helyi kiadásának arról beszélt, Kijev előbb tudta, hogy rakéta találta el a Teheránnál lezuhant gépet, mint ahogy az erről szóló információt nyugati országok közzétették.

Iránnak vállalnia kell a teljes felelősséget és felelősségre vonhatónak kell lennie az ukrán repülőgép lelövéséért – közölte szombaton Justin Trudeau. A kanadai kormányfő Ottawában tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: „Kanada addig nem nyugszik, amíg el nem éri a felelősségre vonást, igazságszolgáltatást és az ügy lezárását, amely kijár a hozzátartozóknak”.

Svájci közreműködéssel sikerült elkerülni az amerikai–iráni válságot – értesült a The Wall Street Journal. Az amerikai lap szerint Washington pár órával Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolása után sürgős, rejtjelezett üzenetet küldött Svájc teheráni nagykövetségén keresztül Iránnak, miszerint ne mérgesítse el a válságot. Az Egyesült Államok és Irán között az 1979-es iszlám forradalom óta nincs diplomáciai kapcsolat.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom