Külföld

Átalakulhat az olasz baloldal

Bevándorláspárti mozgalmakkal szövetkezne Salvini ellen Zingaretti

„Az Emilia Romagna-i helyhatósági választásokon győzni fogunk, és ezt követően minden megváltozik: feloszlatom a Demokrata Pártot, és új politikai alakulatot indítok útjára” – ismertette terveit a baloldali La Repubblicának Nicola Zingaretti, az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) koalícióban kormányzó Demokrata Párt (PD) főtitkára.

A szociáldemokrata politikus elmondta, „radikális megújulást és nyitást” tartalmazó politikai programmal szándékozik összehívni a pártgyűlést. „Nem azért, mert a párt iránti érdeklődés visszaesett volna, éppen ellenkezőleg, a megnövekedett érdeklődésre való tekintettel” – tette hozzá. Zingaretti elmondta, célja egy széles körű, plurális politikai alakulat létrehozása, mely magába foglalja a „hering” mozgalmat, civil szervezeteket és más „haladó és környezetvédő csoportosulásokat”. A bevándorláspárti „hering” mozgalom az Emilia Romagna-i helyhatósági választások kampányában alakult a Ligával és annak elnökével, Matteo Salvini volt belügyminiszterrel szemben. A népszerűsége egyre nő, a legutóbbi felmérések szerint 6-10 százalék között teljesítene, amennyiben politikai erőbe tömörülne.

„A Demokrata Párt ép, nem pedig egy meggyengült, elszigetelt és legyőzött párt, mint a 2018-as márciusi választásokkor. Kibírtuk két szakadás megrázkódtatását, és a felmérések szerint jelenleg 20 százalékos a népszerűségünk. A második legerősebb olasz párt vagyunk, és az egyedüli, amely minden választás alkalmával jelöltet indít, az egyedüli, amely képes ellensúlyozni a jobboldali erők térhódítását” – hangsúlyozta Zingaretti.

A sürgős változtatásokra azért van szükség, mert nagy a veszélye, hogy a tervek nélküli kormányzás, a párt identitásának elvesztése, valamint Salvini és a szuverenista erők térhódítása következtében PD is a támogatottsága felét elvesztő M5S sorsára juthat.

Kapcsolódó írásaink

Leáldozóban Di Maio csillaga

ĀEgyre többen követelik az elnök távozását az Olaszországban koalícióban kormányzó M5S mozgalomban, amely támogatottsága felét elvesztette az elmúlt másfél évben