Külföld

Washington újabb Irán elleni szankciókat hoz

Teherán és az Egyesült Államok ellen is tüntettek Irakban

Az amerikai csapatkivonásra vonatkozó terv kidolgozására kérte Mike Pompeo amerikai külügyminisztert Ádil Abdel Mahdi iraki ügyvivő miniszterelnök – áll a bagdadi elnöki iroda pénteki közleményében.

A közlemény szerint Abdel Mahdi egy telefonbeszélgetés során leszögezte: az Egyesült Államok megsértette Irak szuverenitását. Az amerikai külügyminisztérium megerősítette a telefonhívás tényét, de az erre vonatkozó közleményben nem említettek csapatkivonást. Közben Bagdadban és más iraki városokban ismét ezrek tüntettek, ezúttal Amerika- és Irán-ellenes jelszavakat egyaránt skandálva.

Az iraki síiták legfőbb vallási vezetője, Ali asz-Szisztáni nagyajatollah tegnap elítélte az Egyesült Államok és Irán összecsapását Irak területén, és kijelentette, hogy egyetlen külföldi hatalom sem dönthet Irak sorsáról. Szisztáni szerint a hónapok óta tartó iraki politikai válság teremtett olyan körülményeket, amelyek között Irán és az Egyesült Államok az ország területén hajthatott végre támadásokat, és más hatalmak is kihasználhatják a helyzetet.

Időközben Donald Trump amerikai elnök korábbi ígéretének megfelelően Mike Pompeo külügyminiszter és Steven Mnuchin, a pénzügyi tárca vezetője bejelentették, hogy az amerikai kormány tizenhét szankciót hozott iráni vállalatok és személyek ellen. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter az RTL francia rádiónak hangsúlyozta: Irán egy-két éven belül atomfegyverre tehet szert, ha nem tartja magát a 2015-ben kötött nukleáris egyezményhez.

Közel-keleti NATO-bővítést akar Trump

Donald Trump
Donald Trump
Fotó: AFP

Az amerikai képviselőház határozati javaslatban megtiltotta Donald Trump elnöknek csütörtök este, hogy engedélye nélkül katonai erőt alkalmazzon Irán ellen. A javaslatot a republikánus többségű szenátus szinte bizonyosan nem fogja elfogadni, viszont egy ettől független, de hasonló tartalmú határozatot megvitat majd. Trump újságíróknak azt mondta: „a körülményektől függ majd”, hogy az Irán elleni esetleges további katonai akciók előtt konzultál-e a kongresszussal, hiszen néha „egy másodperc töredéke alatt kell döntést hozni”. Kicsit később az ohiói Toledo városában egy gyűlésen úgy fogalmazott: ha a Kászim Szulejmáni iráni tábornok elleni csapás tervéről egyeztetett volna a kongresszussal, akkor a demokrata pártiak kiszivárogtatták volna azt a „hamis hírek sajtójának”. Trump egyébként szerdán telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, és felvetette neki, hogy a szövetséget közel-keleti államokkal kellene kibővíteni. Az újságíróknak az elnök azt mondta: Stoltenberg „izgalomba jött” az ötlettől. (UT)

Maas: Erőre kaphat az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam esetleges újbóli megerősödésére figyelmeztetett tegnap a német külügyminiszter. Heiko Maas az n-tv német csatornán elmondta, ha Irakból kivonulnak a terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi csapatok, nem zárható ki, hogy az Iszlám Állam ismét olyan mértékben megerősödik, hogy akár Európában is újabb merényleteket hajthat végre. A tárcavezető közölte, az Irán és az Egyesült Államok közötti konfliktus nem eszkalálódhat tovább, ennek eléréséhez pedig a felek között párbeszédre van szükség, amire szerinte már egyes lépések alapján Washington és Teherán is rájött. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

Megy a harc a lezuhant repülő körül

ĀA nyugatiak többsége véletlen iráni rakétatámadást sejt az ukrán gép katasztrófája hátterében, hazánkkal együtt több ország a feszültség csökkentését szorgalmazza

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom