Külföld

Megúszhatja a bíróságot Salvini

Nem mer a tartományi választások előtt szavazni az olasz baloldal a volt belügyminiszter mentelmi jogáról

Összeült a római felsőház mentelmi bizottsága, amelynek el kell döntenie, hogy megvonják-e Matteo Salvini volt belügyminiszter, jelenlegi parlamenti képviselő mentelmi jogát. A cataniai miniszteri bíróság ezt azért kérvényezte, hogy kivizsgálhassa a Gregoretti katonai hajó ügyét, amelyet 131 migránssal a fedélzetén Salvini tavaly nyáron nem akart engedni kikötni.

Maurizio Gasparri, a bizottság elnöke a szenátorok jelenlétében elhangzott beszédében javasolta, hogy a bizottság egyhangúlag javasolja a gyűlésnek az eljárási kérelem visszautasítását. Gasparri szenátor a döntését azzal indokolta, hogy a Diciotti nevű hajó ügyében is hasonlóan szavaztak. Egyebek mellett kiemelte, lehetetlen lenne azt feltételezni, hogy Giuseppe Conte kormányfőnek nem volt tudomása az ügyről. A bizottság elnöke végül hangsúlyozta, hogy a Diciotti-ügyhöz hasonlóan a bizottságnak kizárólag azt kell mérlegelnie, hogy a volt belügyminiszter a köz érdekében járt-e el, vagy egyéni érdekeit követte.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa, Mattia Crucioli javaslata szerint a felsőháznak az Emilia Romagna tartománybeli helyhatósági választások után kellene szavaznia Salvini mentelmi jogának megvonásáról. A többi baloldali párt szenátorai egyetértenek az elnapolással.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga párt elnöke szerint a balközép politikusok azért halasztanák a választások utánra a szavazást, mert attól félnek, hogy kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, nincs sem becsületük, sem méltóságuk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom