Külföld

Lefizethették az ENSZ munkatársait

Kiutaztatási központokat hozna létre Ausztria határain az új osztrák belügyminiszterazon migránsok számára, akiknek a menedékkérelmét elutasítják a hatóságok

Az ENSZ számára kellemetlen, korrupciógyanús ügyről számolt be tegnap a Stern: a világszervezet alkalmazottjai pénzért cserébe, hamis dokumentumok kiadásával segíthették elő, hogy menekültek részt vehessenek az ENSZ áttelepítési programjában.

Lefizethették az ENSZ munkatársait
Letartóztatott afrikai migránsok Jemenben – nem mindenkinek telik európai útra
Fotó: AFP/Abdulnaser Alseddik

Évente mindössze ötven-hatvanezer menekült vehet részt az ENSZ áttelepítési programjában, amelynek keretében világszerte több ország, köztük például Németország nyújt segítséget önkéntes alapon az arra rászoruló menekülteknek. A Stern tegnapi riportja szerint viszont az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársai bizonyos összegekért cserébe elősegítették, hogy afrikai migránsok nyugati országokba juthassanak. A német hetilap úgy tudja, az UNHCR alkalmazottjai egyebek mellett hamis papírokat állítottak ki, amellyel afrikai országok állampolgárai rákerülhettek az ENSZ áttelepítési programjának szűk listájára.

A Stern szerint az ugandai fővárosban, Kampalában konkrét piac alakult ki a menekültek áthelyezéséről szóló programra. Az UNHCR alkalmazottait és a migránsokat közvetítők kötik össze, egyikük a lapnak elmondta, a menekülteknek körülbelül 2500 dollárjába kerül, hogy felkerüljenek a listára. Ezért cserébe az ENSZ munkatársai például hamis orvosi igazolásokat szereznek be, mivel a betegek előnyt élveznek az áttelepítési programban.

Az UNHCR genfi központja a lap megkeresésére megerősítette, hogy vannak információik a Kenyában és Ugandában folyó korrupcióról, az eseteket pedig vizsgálják. Közlésük szerint a programban részt vevő menekültektől ujjlenyomatot vesznek és retinavizsgálatnak is alávetik őket, hogy kiszűrjék a szabálytalanságokat. A lap hozzátette viszont, hogy azoknak a migránsoknak, akik menedékjogi kérelmüket 2018 előtt adták be, mindössze az fotójukat és az ügyszámukat tárolja az UNHCR rendszere.

Az elutasított menedékkérők ügye egyébként továbbra is kihívás elé állítja az európai országokat. Karl Nehammer új osztrák belügyminiszter a témában az oe24 hírcsatornának azt mondta, menekültügyi- és migrációs csomag kidolgozását tervezi, amely megkülönbözteti egymástól a menekültügyet és a migrációt. „Ha menedéket kérnek tőlünk, a lehető leggyorsabban meg kell állapítani, teljesíti-e az illető a menekültstátusz kritériumait. Ezt a határ közelében lévő létesítményekben fogjuk megtenni” – szögezte le. A tárcavezető az MTI szerint fontosnak nevezte, hogy a menedékkérők ott maradjanak ezekben a központokban. Nagyon gyorsan el kell dönteni, maradhat-e vagy sem az illető, és ha elutasítják menedékkérelmét, gyorsan ki kell toloncolni az országból – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom