Külföld

Leáldozóban Di Maio csillaga

Egyre többen követelik az elnök távozását az Olaszországban koalícióban kormányzó M5S mozgalomban, amely támogatottsága felét elvesztette az elmúlt másfél évben

Sorra lépnek ki az Öt Csillag Mozgalom politikusai, megingott a párt- vezérbe vetett bizalom. Az ötcsillagos „bázisdemokráciáját” szolgáló Rousseau platform körül sincs minden rendben.

Leáldozóban Di Maio csillaga
A baloldali, viccpártnak indult kormánypárt vezetője nem örül a „csillaghullásnak”. Pártja támogatottsága a felére esett vissza másfél év alatt
Fotó: AFP/Pool/John Thys

Belső földrengés rázta meg a kormányon lévő Öt Csillag Mozgalmat (M5S). Újabb két tag jelezte kiválási szándékát a szociáldemokratákkal (PD) koalícióra lépett olasz pártból: Massimiliano De Toma és Rachele Silvestri a függetleneket tömörítő úgynevezett Vegyes Csoportba (GM) távozik, de már egy harmadik tag, Romerto Rossini is a kilincset fogja. A belső viták, kizárások, távozások következtében a párt népszerűsége drasztikusan csökken. A 2018 tavaszán tartott parlamenti választáson az M5S 32 százalékot szerzett, a friss felmérések szerint mostanra 16 százalékra zuhantak vissza.

A belső feszültségek egyre intenzívebbek, a párt szenátorai pedig a mozgalom vezetőjét Luigi Di Maiót hibáztatják a tarthatatlan állapotokért. Véleményük szerint Di Maio nem alkalmas a jelenleg betöltött két megbízás, a mozgalom vezetése és a belügyminiszteri tárca irányításának egyidejű ellátására.

A mozgalom szenátorai belső gyűlésükön egy öt pontból álló iratban tárták Di Maio elé a szétforgácsolódás okait, továbbá felszólították, hogy válasszon a két betöltött tisztség között. A dokumentum szerzői abban reménykednek, hogy Di Maio a Farnesina palotát választja, így a mozgalom vezetését egy szélesebb testület látná el, amely jobban kifejezésre juttatná a területi különbségeket.

Nem csak Di Maióra, hanem Davide Casaleggióra, a Rousseau Alapítvány elnökére is egyre nagyobb gyanúval tekintenek a párttagok. Kérvényezik, hogy a Rousseau nevű internetes platform – amin az M5S tagjai szavaznak – ellenőrzése kerüljön ki Casaleggio kezei közül és közvetlenül a párt fennhatósága alatt legyen. A tagok havi 300 euró­jába kerülő Rousseau működését egyre inkább egy idegen testként érzékelik.

Hivatalos döntés a párt vezetéséről márciusban várható, hiszen akkor lesz esedékes a mozgalom általános gyűlése, ahol szavazásra bocsátják a kényes felvetéseket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom