Külföld

Migránsokat csempészett a szír származású svéd politikus

Egy szíriai születésű svéd politikust, a 27 éves Rashad Alasaadot tíz álruhás rendőrt tartóztatta le otthonában szerdán reggel A rendőri beavatkozás - emberkereskedelem gyanúja miatt - azután történt, hogy októberben közzétettek róla egy rejtett kamerával készített botrányos videófelvételt, melyen a férfi maga vallotta be vicceskedve, hogy pénzért csempészett az országba migránsokat.

Migránsokat csempészett a szír származású svéd politikus
Szír migránstábor Athénban
Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto

Az említett személyt kihallgatásra vitték, majd letartóztatták - mondta Ewa-Gun Westford, a rendőrség szóvivője. 

A svéd Expressen című lap rejtett kamerával rögzítette az Alasaadot, ahogy azt ecsetelte, hogy pénzért csempészett több embert is Svédországba miután ő is a törökországi migránsútvonalon érkezett, és felajánlotta, hogy segít egy gyermeket becsempészni Görögországból a skandináv országba.

Igen, kijuttattam az egész családom. Nagyon sok embert kijuttattam onnan. Egyáltalán nem nehéz dolog - mondta Alasaad a kamera előtt. Hadd mondjam el, miért csinálom: hogy őszinte legyek, a fő ok nem más, mint a pénz. Pénzt akarok.

A svéd határrendészet a videó nyilvánosságra hozatala után vizsgálatot indított. A politikus kezdetben tagadta az állításokat, ám amikor egy gyanús árlistával szembesítették (20 000 svéd korona, körülbelül 630 ezer forint gyermekenként és 30 000 svéd korona, 950 ezer forint felnőttenként) Alasaad elismerte, hogy a felsorolás hiteles összegeket ír.

Az emberkereskedelemmel vádolt férfi állítólag hamis név alatt futtatta a Facebook-hirdetéseit, melyeken szolgáltatását reklámozta, azt, hogy közreműködik a Görögországból Svédország felé tartó migránsok csempészésében kölcsönzött útlevelek segítségével.

„Azoknak, akik Görögországban várnak! Eladó szíriai útleveleket kínálok svéd tartózkodási engedéllyel. Csak azok jelentkezzenek, akik úgy néznek ki, mint a paszportok eredeti tulajdonosai” - írta állítólag a Facebookon, bár korábban kategorikusan tagadta, hogy ezt és ehhez hasonló posztokat osztott volna meg.

A politikus a 2018-as választások után lett Ljungby tanácsának tagja, a kormányzó szociáldemokrata párt színeiben indult. Alasaad nem sokkal azután mondott le hivataláról, hogy a videofelvételek nyilvánosságra kerültek.  Hivatalba lépése előtt svéd társadalombiztosítási és adóügynökségeknél, valamint az állami nyugdíjalapnál dolgozott.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Vezetni tanítja Svédország a migráns nőket

ĀHatalmas a munkanélküliségük aránya a skandináv országban, ezért ingyenes, arab nyelvű vezetésoktatást biztosít az ország a területén letelepedett bevándorló nők számára

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom