Külföld

Vezetni tanítja Svédország a migráns nőket

Az újonnan érkezett bevándorló nőket Oskarshamn svéd község ingyenes, arab nyelvű vezetéstanfolyamokban fogja részesíteni, hogy megkönnyítse számukra a munkaerőpiacra való belépést.

Vezetni tanítja Svédország a migráns nőket
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Eddig tizenkét nő vett részt az új, És most vezetünk névre hallgató programban, amely vezetési és (szintén arab nyelvű) kiegészítő tanórákat tartalmaz a svédországi munkaerőpiac működéséről - írja a Breitbart.

Egy, az önkormányzatok munkaerő-piaci egységének felügyeleténél dolgozó hölgy, Pamela Campusano elmondta, hogy a migráns nők nem rendelkeztek vezetői engedéllyel, ezzel pedig csak távolodott számukra a munkaerő-piaci integráció lehetősége.

Az önkormányzat eddig 378 000 svéd koronát (több mint tízmillió forintot) nyújtott segítségül a projekthez, és Campusano szerint az már mutatja is a várt eredményeket.

"A terv sikere meghaladta a várakozásokat. Ez egy olyan csoport, amely elkötelezett, motivált és valóban felelősséget vállal a tudás megszerzéséért. Az autósiskola szerint ez nagyon hasznos lesz a lányoknak a jövőben" - mondta Campusano.

Objektum doboz

A külföldön született állampolgárok magas munkanélküliségi rátája olyan kérdés, amely évek óta aggasztja Svédországot, a jelentések szerint a migránsok munkaerőpiaci inaktivitása többszöröse az őshonos svédeknél. 

A legutóbbi bevándorlókra vonatkozó adatok, különösen azok, akik a 2015-ös migránsinvázió óta érkeztek Svédországba, még súlyosabbak. Egy októberi felmérés szerint az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező migránsok legalább 90 százaléka munkanélküli.

Az elmúlt hónapokban számos önkormányzat jelentős pénzügyi nyomást érzett a bevándorlók munkaerőpiaci integrációjának hiánya miatt, miközben igen erősen jelen van a népesség elöregedésnek problémája is a svéd dolgozók körében.

Kapcsolódó írásaink