Külföld

Irán ügyelt rá, hogy ne öljön

Teherán előre jelezte a támadást az iraki vezetésen keresztül az Egyesült Államoknak, Szijjártó Péter a konfliktus rendezésére szólította fel az ENSZ-t

Továbbra is ellentmondásos az iráni kommunikáció az Egyesült Államok és szövetségesei elleni további támadásokat illetően. Szijjártó Péter arra szólította fel az ENSZ-t, hogy a migráció népszerűsítése helyett járuljon hozzá a feszültség csökkentéséhez a Közel-Keleten.

Irán ügyelt rá, hogy ne öljön
Szulejmáni utóda, Iszmáil Gáni (balra) és más vezetők Hamenei ajatollahhal
Fotó: AFP

Az Irakban lévő amerikai célpontok elleni rakétatámadás egy térségbeli művelet felvezetője volt –nyilatkozta Amirali Hadzsizade, az iráni Forradalmi Gárda légierejét vezető parancsnok, aki azt is közölte, hogy a támadásokban nem amerikai katonákkal akartak végezni, hanem kárt akartak tenni Washington katonai gépezetében. A parancsnok hangsúlyozta: az lenne a megfelelő válaszlépés Kászim Szulejmáni meggyilkolásáért, ha kiebrudalnák az amerikai erőket a Közel-Keletről. Abdollah Arragi, a Forradalmi Gárda egy másik parancsnoka pedig arról beszélt, hogy a szervezet hamarosan keményebben megtorolja Kászim Szulejmáni meggyilkolását. Hadzsizade és Araggi kijelentései ellentmondanak annak, hogy Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szerdán befejezettnek nevezte a Szulejmáni halála miatti válaszcsapást.

A fenyegetőzések ellenére úgy tűnik, Irán nagyon ügyelt arra, hogy a rakétatámadásnak ne legyenek amerikai halálos áldozatai. A Reutersnek megszólaló források szerint az irániak elejét akarták venni annak, hogy a feszültség oly mértékben kiéleződjön, hogy kezelhetetlenné váljon, ugyanakkor jelzést akartak küldeni. A CNN amerikai hírtelevízió hírt adott arról, hogy Irán figyelmeztette az iraki katonai parancsnokokat a támadásokról, akiken keresztül eljutott az amerikai hadsereghez is az információ.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok visszaállította az elrettentés bizonyos szintjét, azt azonban, hogy ez sikeres visszatartó erő lesz-e Iránnak, csak a jövő igazolhatja majd. A miniszter szerint az iráni ellencsapásban nagyobb anyagi károk nem keletkeztek, a rakéták katonai sátrakat és egy helikoptert tettek tönkre. Az Egyesült Államok egyébként a biztonság kedvéért szállító repülőgépeket és helikoptereket helyezett át Ciprusra arra az esetre, ha tömegesen kell kimenekítenie állampolgárait a Közel-Keletről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban az ENSZ fennállásának 75. évfordulója alkalmából rendezett nyílt vitán szólalt fel a témában, és kijelentette, hogy a világszervezetnek fel kell lépnie a közel-keleti feszültség csillapítása érdekében, hozzá kell járulnia az iráni–amerikai konfliktus mielőbbi megnyugtató rendezéséhez. Leszögezte: a magyar kormány azt várja el az ENSZ-től mint a béke és a biztonság globális garantálásért felelős legnagyobb nemzetközi szervezettől, hogy végre ne a migráció fogadatlan prókátoraként lépjen fel, hanem azzal foglalkozzon, ami valóban a dolga, és az alapokmányban rögzített elveknek megfelelően nyújtson segítséget abban, hogy a feszültség ne váljon súlyosabbá. A tárcavezető szerint a Közel-Kelet és Európa biztonsága szorosan összefügg egymással, bizonyos kedvezőtlen fejlemények a migrációs nyomás erősödését eredményezhetik, márpedig ezt el kellene kerülni.

Emellett rendkívül fontos a terrorizmus elleni globális küzdelem folytatása, valamint a nukleáris fegyverek terjedésének megelőzése is – mondta Szijjártó.

Biztonságban vannak a katonáink

„Az Irakban szolgáló magyarok sértetlenek, és végzik a feladatukat”

Benkő Tibor miniszter (balra ) videókonferenciát tartott az erbíli kontingenssel
Benkő Tibor miniszter (balra ) videókonferenciát tartott az erbíli kontingenssel
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A magyar katonák továbbra is folytatják iraki feladataikat, többek között a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet felszámolása érdekében, mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztonságukat garantálják – jelentette ki Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának fideszes elnöke, miután Benkő Tibor honvédelmi miniszter tegnap reggel tájékoztatta az Országgyűlés szakbizottságát az iráni–amerikai viszály nyomán kialakult helyzetről.
 

Azaz folytatódik az együttműködés is Irakban a NATO-val és a nemzetközi koalícióval. Benkő mindenesetre korábban és a sajtó jelenlétében is egyeztetett Farkas Sándorral, az iraki magyar katonák parancsnokával, és emlékeztetett, hogy mintegy kétszáz magyar katona szolgál jelenleg ott. Az iraki kormány kérése nyomán pedig csak a kiképzési feladatokat függesztették fel. Benkő hozzátette: a katonáknak a legnagyobb biztonságot tudják garantálni, ugyanakkor egy békemisszió esetén nem lehet teljes biztonságról beszélni, még ha a szerda éjszakai rakétacsapásokban nem is sérült meg magyar katona. Farkas szerint a magyarok fegyelmezetten hajtották végre feladatukat, de külön kiemelte azt is, hogy sok segítséget kapnak otthonról. Kósa szerint mindemellett komoly remény van arra, hogy a konfliktus a jelenlegi keretek között marad.
 

Németh Szilárd, a Honvédelmi  Minisztérium parlamenti államtitkára a köztévén szintén azt erősítette, hogy az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonák sértetlenek, és végzik a feladatukat. Benkő tájékoztatását utóbb a bizottság DK-s alelnöke, Vadai Ágnes és az MSZP-s Harangozó Tamás kielégítőnek nevezte.
(VZ)

Tévedésből lőhették le az ukrán gépet

Még a levegőben lángra kapott, visszafordult és leszállásra készült, mielőtt földbe csapódott és felrobbant a szerdán Teheránban lezuhant ukrán utasszállító repülőgép – állítja az iráni polgári repülési hatóság előzetes vizsgálata. A jelentést az iráni hatóságok továbbították Ukrajnának – amelynek légitársasága működtette a gépet –, az Egyesült Államoknak, ahol gyártották a repülőt, valamint Kanadának és Svédországnak, amelyeknek állampolgárai nagy számban haltak meg a katasztrófában (a legtöbb áldozat iráni volt). Az iráni állításoknak ellentmondanak a Newsweek és a The Guardian amerikai és brit kormányzati értesülései, amelyek szerint bizonyítékok vannak arra, hogy az iráni légvédelem lőhette le a gépet egy orosz gyártmányú rakétával – valószínűleg tévedésből támadó gépként azonosítva az utasszállítót. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerdán jelezte, Kanada elvárja, hogy jelentős szerepet kapjon a vizsgálatban. Kövér László, az Országgyűlés elnöke tegnap részvéttáviratot küldött a tragédiában érintett országok parlamenti elnökeinek.
(ŐM)

Röviden

Telefonbeszélgetést folytatott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Haszan Róháni iráni elnökkel – jelentette az MTI a brüsszeli testületre hivatkozva. A belga politikus arra szólította fel Iránt, tartózkodjon minden visszafordíthatatlan lépéstől, mert az a feszültségek növeléséhez vezethet. Michel részvétét fejezte ki a szerdai ukrán repülőgép-katasztrófa miatt.
 

Az ausztrál csapatok Irakban maradnak, mert a helyzet stabilizálódott – közölte tegnap Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. Elmondta, a korábbi tervekkel összhangban egy ausztrál hadihajó indul a Hormuzi-szoros felé
a héten, hogy biztosítsa a szoros hajóforgalmát.
 

A demokraták kifogásolták, a republikánus szenátorok azonban zömmel megfelelőnek tartották a Trump-adminisztráció szerdai, zárt ajtók mögött tartott tájékoztatását az amerikai–iráni feszültségről. Néhány kormánypárti képviselő sem volt elégedett, Mike Lee utahi szenátor szerint például a Szulejmáni tábornok elleni amerikai légicsapás jogi, ténybeli és morális igazolása nem volt teljesen meggyőző.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

Lecsapott Irán hadereje

ĀGazdasági választ ígért Donald Trump amerikai elnök a Forradalmi Gárda tegnap hajnali rakétatámadására, amely Irakban érte a külföldi csapatokat

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom