Külföld

Irán szerint nem érte rakétatalálat a lezuhant ukrán repülőgépet

Irán szerint bizonyos, hogy nem érte rakétatalálat a szerdán Teherán mellett lezuhant ukrán repülőgépet - derül ki az iráni légi közlekedési hatóság vezetőjének pénteki nyilatkozatából. Fontos adatokat kapott azonban Ukrajna az Egyesült Államoktól a teheráni légi katasztrófáról - számolt be pénteken az UNIAN ukrán hírügynökség az ukrán diplomácia vezetőjének Twitter-üzenetére hivatkozva.

Irán szerint nem érte rakétatalálat a lezuhant ukrán repülőgépet
A repülő fedélzetén tartózkodó 176 ember közül senki nem élte túl a szerencsétlenséget
Fotó: AFP/Mahmoud Hosseini

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vadim Prisztajko külügyminiszter pénteken az Egyesült Államok képviselőivel találkozott, és tőlük kapta meg az információkat az Iránban lezuhant ukrán utasszállító repülőgépről.

Prisztajko közölte, hogy az információkat szakértőik tanulmányozzák. Megismételte, hogy a nap folyamán kapcsolatba lépnek Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel is.

Pénteken az ukrán elnök az interneten közzétett üzenetében nem zárta ki, hogy rakétatalálat okozta az ukrán utasszállító gép szerdai katasztrófáját Iránban, de jelezte, hogy ezt a lehetséges okot még nem erősítették meg.

Zelenszkij korábban sürgette a nemzetközi közösséget, hogy minél többen kapcsolódjanak be a vizsgálatba.

Csütörtökön több nem megnevezett amerikai kormányzati tisztségviselő azt állította, hogy az ukrán utasszállító repülőgépet az iráni légvédelem lőtte le közvetlenül az után, hogy felszállt a teheráni repülőtérről. Az amerikai bejelentéseket követően Justin Trudeau kanadai miniszterelnök állt a sajtó elé azzal a bejelentéssel, hogy Ottawának is vannak saját forrásból olyan hírszerzési információi, amelyek alapján „nagy valószínűséggel” egy iráni föld-levegő rakétával lőtték le az ukrán gépet, de lehet, hogy nem szándékosan.

Objektum doboz

Boris Johnson brit miniszterelnök szintén úgy nyilatkozott a BBC-nek, vannak olyan információk, amelyek alapján arra lehet következtetni, hogy rakétatalálat érte a gépet.  

Objektum doboz

Irán szerint nem érte rakétatalálat a lezuhant ukrán repülőgépet

„Egy dolog biztos; ezt a gépet nem találta el rakéta” - szögezte le teheráni sajtótájékoztatóján Ali Abedzadeh, az Iráni Polgári Légi Közlekedési Szervezet vezetője.

„A fekete dobozban található információk kulcsfontosságúak a nyomozás számára, és nem tekinthetünk szakértői véleményként azokra a nyilatkozatokra, amelyek megelőzik az adatok feltárását” - tette hozzá.

London és Ottawa azt állította, hogy a repülőgépet iráni rakéta találta el, vélhetőleg tévedésből. Az interneten számos felvétel kering a robbanásról, amelyek valódisága azonban nehezen igazolható. „Láttunk bizonyos képsorokat” - mondta Abedzadeh. „Megerősítjük, hogy a repülőgép 60-70 másodpercig lángolt, de tudományosan nem állná meg a helyét az a feltételezés, hogy valami eltalálta a gépet” - tette hozzá.

Megkezdték a nyomozást az iráni és az ukrán tisztségviselők

Az iráni polgári repülési hatóság közlése szerint iráni és ukrán tisztségviselők megkezdték a nyomozást. A vizsgálat fő célja a becsapódás helyszínéről összegyűjtött, megrongálódott feketedoboz adatainak kinyerése és elemzése, amely az IRNA iráni állami hírügynökség szerint már pénteken megkezdődhet. Irán jelezte: egy-két hónapig tarthat az információk feldolgozása, amelyben szükség esetén Oroszország, Kanada, Franciaország vagy Ukrajna is segíthet. A teljes vizsgálat egy-két év alatt fejeződhet be Teherán szerint.

„Inkább Iránban dolgoznánk fel a feketedobozok adatait” - mondta Ali Abedzadeh. „Azonban ha úgy látjuk, hogy azok károsodása miatt ezt nem tudjuk megtenni, akkor segítséget fogunk kérni” - tette hozzá. Az ukrán nyomozók több forgatókönyvvel számolnak, köztük azzal, hogy a repülőgépet egy - az iráni hadsereg által használt - orosz gyártmányú Tor rakétával lelőtték. Egy másik lehetőség szerintük, hogy terrorcselekmény történt.

A tisztségviselők közül többen részt vettek a maláj légitársaság MH17-es gépe ügyében folytatott vizsgálatban. A 2014-es szerencsétlenségben a 9M-MRD lajstromjelű Boeing 777-200ER típusú repülőgép 283 utasa és 15 főnyi személyzete életét vesztette. A nyomozók arra jutottak, hogy a gépet kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le tévedésből egy Buk-M1-es légvédelmi rakétával. 

Teherán felkérte a Boeing-gyár szakértőit, hogy vegyenek részt a vizsgálatban

Az iráni hatóságok felkérték az amerikai Boeing gyár, továbbá Franciaország és Kanada szakértőit, hogy az ukrán tisztviselők mellett vegyenek részt a szerencsétlenség vizsgálatában - derült ki az iráni média pénteki híradásaiból. Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság (NTSB) beszámolt arról, hogy megkapták az iráni értesítést, és kijelölték egyik munkatársukat, segítse a vizsgálatot.

Az iráni bejelentés azt követően született, hogy nyugati vezetők úgy vélekedtek, az utasszállítót véletlenül lőtte le az iráni légvédelem. A szerencsétlenség órákkal azután történt, hogy Irán rakétacsapást mért a szomszédos Irakban két amerikai katonai bázisra, hogy megtorolja Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolását. Az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokával az amerikai hadsereg egy légicsapásban végzett.

Az AP amerikai hírügynökség szerint az amerikai vagy a kanadai szakértők részvétele abban, hogy megdönthetetlen bizonyítékot mutassanak fel a gép lelövésére, még ha az nem is szándékosan történt, drámai következménnyel járhat az iráni közvéleményben.

Az iráni közvélemény a múlt héten ugyanis egyként sorakozott fel az iráni vezetés mögé Kászim Szulejmáni meggyilkolása ügyében. Az országban ugyanakkor még élénken emlékeznek arra, hogy a kormány tavaly év végén milyen hevesen reagált a romló gazdasági helyzet miatt kirobbant tiltakozásokra. Több száz tiltakozó meghalt a hatósági fellépések nyomán. A hatalomban most újabb repedések keletkezhetnek, ha kiderül, hogy az iráni hatóságok felelősek 176 ember, többségében iráni, valamint iráni-kanadai kettős állampolgár haláláért - írta az AP.

Zelenszkij nem zárta ki, hogy rakétatalálat okozta a katasztrófát

Az ukrán államfő nem zárta ki, hogy  rakétatalálat okozta a gép szerdai katasztrófáját, de jelezte, hogy ezt a lehetséges okot még nem erősítették meg. Volodimir Zelenszkij a Telegram üzenetküldő szolgálaton és a Facebookon is közzétett bejegyzésében azt írta: „A rakétatalálat verziója nem kizárt, de egyelőre nem megerősített”.

Az ukrán elnök - számba véve a külföldi állami vezetők sajtónyilatkozatait - felszólította Ukrajna partnerországait, elsősorban az Egyesült Államokat, Kanadát és Nagy-Britanniát, hogy a katasztrófával kapcsolatos adataikat bocsássák a tragédia okait vizsgáló bizottság rendelkezésére. Közölte azt is, hogy még a nap folyamán tárgyalni fog erről Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. Hozzáfűzte, hogy a katasztrófa körülményeinek feltárásával foglalkozó bizottság folytatja munkáját, és ebben ukrán szakértők is részt vesznek.

„Arra számítunk, hogy minden információt és hozzáférést biztosítanak számukra, ami az objektív vizsgálat elvégzéséhez szükséges” - mondta. „Célunk a vitathatatlan igazság megállapítása. Ezt az egész nemzetközi közösség felelősségének tekintjük. Az emberi élet értéke fölötte áll minden politikai indítéknak” - fogalmazott az ukrán elnök.    

Több amerikai televízió és újság, köztük a The Wall Street Journal című lap csütörtökön meg nem nevezett, magas rangú washingtoni kormányzati forrásokra, mások mellett Pentagon-tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy amerikai tisztségviselők szerint az ukrán utasszállító repülőgépet az iráni légvédelem lőtte le közvetlenül az után, hogy felszállt a teheráni repülőtérről.

Az amerikai bejelentéseket követően Justin Trudeau kanadai miniszterelnök állt a sajtó elé azzal a bejelentéssel, hogy Ottawának is vannak saját forrásból olyan hírszerzési információi, amelyek alapján „nagy valószínűséggel” egy iráni föld-levegő rakétával lőtték le kedden Teherán közelében az ukrán utasszállító repülőgépet, de lehet, hogy nem szándékosan.

Trudeau nyilatkozata hatására Irán visszautasította, hogy a gépet iráni rakéta találta volna el, mégis Teherán felszólította Kanadát, hogy ossza meg információit az iráni nyomozókkal, ha esetleg mégis így történt.

A Bellingcat nemzetközi oknyomozó újságírócsoport közben bizonyítottnak találta a repülőt eltaláló rakétáról készült és az interneten megjelent videofelvétel hitelességét - számolt be az UNIAN ukrán hírügynökség. A Bellingcat közleménye szerint szakértőik egy csoportja megmérte azt az időt, amennyi szükséges a kamerának a robbanás hangjának a rögzítéshez, megbecsülte a helyszín távolságát, ezt pedig összevetette a videó földrajzi helyzetének adataival és az ukrán járat repülési útvonalával.

Szerdán Teherán mellett egyelőre tisztázatlan körülmények között nem sokkal felszállás után megsemmisült az ukrán légitársaság Boeing 737-es gépe 176 emberrel a fedélzetén. A tragédiát senki sem élte túl.

Az Ukrán Nemzetközi Légitársaság PS752-es járatán többségében Kanadában élő irániak utaztak, de afgán, brit, svéd és ukrán állampolgárok is életüket vesztették a szerencsétlenségben. A katasztrófa órákkal azután történt, hogy Irán rakétacsapást mért a szomszédos Irakban két amerikai katonai bázisra, hogy megtorolja Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolását. Az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokával az amerikai hadsereg egy célzott légicsapásban végzett előző héten.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom