Külföld

Washington kész a tárgyalásra Iránnal

Véget értek azok az idők, hogy a világ tovább tűrje Irán pusztító és elkeserítő viselkedését a Közel-Keleten - jelentette ki Donald Trump szerdai sajtótájékoztatóján.

Washington kész a tárgyalásra Iránnal
Véget értek azok az idők, amikor a világ tolerálja Irán pusztító és elkeserítő viselkedését a Közel-Keleten - jelentette ki Donald Trump szerdai sajtótájékoztatóján
Fotó: Twitter / The White House

Az amerikai elnök Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter, Mark Esper, a védelmi tárca irányítója és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottsága vezetője jelenlétében fejtette ki az amerikai álláspontot az iráni-amerikai viszályban kialakult helyzetről.

Elmondta: a kedd éjjeli iráni csapásméréseknek nincs amerikai áldozatuk, az anyagi károk nem jelentősek. Az elnök az amerikai katonákat ismét a világ legjobban felkészült hadserege tagjainak nevezte. Dicsérte a „nagyszerű hadsereget és katonai felszerelést”, és hozzáfűzte: „ez azonban nem jelenti azt, hogy ezt használnunk is kell”.

Objektum doboz

Túl régóta, egészen pontosan 1979 óta, tűrik a nemzetek Irán pusztító és elkeserítő viselkedését a Közel-Keleten - mondta el beszédében Donald Trump, majd hozzátette: véget értek ezek a napok.

„Nem akarjuk használni (a katonai erőt). Az amerikai katonai és gazdasági erő a legjobb elrettentés” - fogalmazott. Úgy vélekedett, hogy a kedd éjjeli csapásmérések után Teherán „kezd visszalépni”.

Trump hangsúlyozta: a világ az 1979-es iráni iszlám forradalom óta tűrte Irán tevékenységét. „Ennek az időszaknak vége” - szögezte le. Hangsúlyozta azt is, hogy Iránnak fel kell hagynia „az egész civilizált világot fenyegető”, nukleáris fegyverek előállítását célzó atomprogramjával és a terrorizmus támogatásával is.

A potenciális terroristáknak küldött „erős üzenetnek” minősítette Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egysége vezetője megölését. Megismételte, hogy Szulejmáni kezéhez amerikaiak vére tapad, és likvidálása előtt újabb támadásokat készített elő amerikai érdekeltségek ellen.

„Amíg én az Egyesült Államok elnöke vagyok, Iránnak nem lesz atomfegyvere” - ismételte meg korábbi álláspontját az elnök. Felszólította az Egyesült Királyságot, Németországot, Oroszországot, Kínát, Franciaországot, hogy szintén lépjen ki a 2015-ben aláírt többhatalmi atomalkuból. Szorgalmazta, hogy a világ nagyhatalmai kezdjenek újabb tárgyalásokat egy Iránnal kötendő új megállapodásról. Az amerikai kormányzatot késznek nevezte e tárgyalásokra, mint fogalmazott: Washington kész tárgyalni mindenkivel, aki békességet akar. Azt mondta: „mindannyiunknak együtt kell munkálkodnunk egy Iránnal kötendő megállapodásért, hogy a világ biztonságosabb és békésebb hely lehessen”.

Trump kifejtette: miközben az amerikai kormányzat az újabb válaszlépések lehetőségeit fontolgatja, azonnali hatállyal új, erőteljes gazdasági szankciókat rendel el. Ezek mibenlétéről azonban nem közölt részleteket. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem akar katonai erőhöz folyamodni, mert szerinte az elrettentés legjobb eszköze a gazdasági szankció.

Megjegyezte azt is: az Egyesült Államoknak nincs szüksége a közel-keleti olajra.

Az elnök bejelentette: a NATO-t arra fogja kérni, hogy vállaljon aktívabb szerepet a Közel-Keleten és a térség békefolyamatának elősegítésében.

Kapcsolódó írásaink

Bosszút esküdött Szulejmáni utódja

ĀA kémfőnök lánya is amerikaiakat fenyeget, Európa vezetői mértékletességre szólítanak, a NATO rendkívüli tanácskozást hívott össze Irán kapcsán

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom