Külföld

Irán ballisztikus rakétákkal támadott meg amerikai célpontokat Irakban

A Pentagon közlése szerint kedden éjjel Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki két Irakban található amerikai támaszpontra. A rakétatámadásnak sem amerikai, sem más NATO-tagállamok katonái nem estek áldozatul.

Irán ballisztikus rakétákkal támadott meg amerikai célpontokat Irakban
Illusztráció
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Pentagon hivatalos tájékoztatása szerint Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki, és nem is egy, hanem két iraki támaszpontra.

Az Ain al-Aszad bázison és az erbíli támaszponton is vannak amerikai katonák. Az első amerikai sajtójelentések szerint a támadásoknak iraki katonák estek áldozatul, de egyelőre nem tudni, hogy vannak-e köztük halálos áldozatok is.

Amerikai források szerint az Egyesült Államok katonái és a NATO országok katonái közül senki sem esett áldozatul a rakétatámadásoknak, mivel időben riasztást kapott minden érintett bázis az érkező rakétákról, így az érintett bázisokon mindenki védelmet biztosító megerősített bunkerekbe vonult  már a támadás idejére.

Az iraki Erbílre kilőtt, összesen két iráni ballisztikus rakéta közül az egyik fel sem robbant - jelentette szerdára virradóra a CNN hírtelevízió.

A televízió kurd biztonsági tisztekre hivatkozó értesülései szerint az egyik rakéta a kurdisztáni Erbíl nemzetközi repülőtere mellett csapódott be, de nem robbant fel. A másik rakéta pedig Erbíltől mintegy 33 kilométernyire nyugatra csapódott be, és nem okozott sebesüléseket.

Szintén a CNN jelentette elsőként, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett Maszúr Barzánival, az autonóm iraki Kurdisztán miniszterelnökével. Az iraki válság fejleményeit vitatták meg, és az amerikai sajtó információi szerint Barzáni javaslatokat tett arra, hogyan lehetne enyhíteni a kialakult feszültségeket.

A telefonbeszélgetés után Barzáni a Twitteren közölte: „egyetértettünk az iraki feszültség visszafogottság és párbeszéd révén történő enyhítésének fontosságában”.

Barzáni mikroblog-bejegyzését követően, még éjszaka Morgan Ortagus, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közleményben erősítette meg az egyeztetés tényét. „A külügyminiszter és Barzáni miniszterelnök megállapodott a folyamatos kapcsolattartásban” - tudatta Ortagus.

Mike Pence amerikai alelnök hivatala ugyanakkor közleményben tájékoztatta a fejleményekről a szenátus vezető politikusait. Közben kedden éjjel a Fehér Házba érkezett Mike Pompeo védelmi miniszter és Mark Esper, a védelmi tárca irányítója. Esper korábban telefonon egyeztetett Ádil Abdul Mahdi iraki ügyvivő kormányfővel.

Pompeo előtte - a Bloomberg hírügynökség információi szerint - diplomáciai táviratban elrendelte, hogy a tengerentúlon bárhol szolgálatot teljesítő amerikai diplomaták egyelőre ne találkozzanak iráni ellenzékiekkel. Az amerikai diplomácia irányítója arra figyelmeztette a diplomatákat, hogy bármilyen kapcsolattartás iráni ellenzéki csoporttal kontraproduktív lehet, azaz a kívánttal ellentétes hatást válthat ki.

Az amerikai televíziók beszámoltak arról is, hogy az iráni Forradalmi Gárda közölte: „A Pentagon azt jelenti, hogy az Egyesült Államok válaszcsapásra készül. Mi ezúttal Amerikában fogunk válaszolni nektek.”

Iraki hadsereg: Irán 22 rakétával támadta az Ain al-Aszad bázist és Erbílt

Irán 22 rakétával támadta szerda hajnalban az iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot, amelyen az amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalíció különböző nemzetiségű kontingensei teljesítenek szolgálatot, valamint Erbíl várost - közölte az iraki hadsereg. A bázison egyetlen iraki katonának sem esett bántódása - tették hozzá.

A bázist 17 rakétával vették célba, a városban lévő külföldi katonai célpontokat pedig öttel. A bázison becsapódó rakéták közül kettő nem robbant föl - közölték.

Az iraki katonai közlemény nem szól arról, hogy külföldi katonának esett volna bántódása, de az érintett országok közül több közölte, hogy sértetlen minden ott szolgáló katonája.

Az iráni állami tévé azt közölte, hogy „legalább 80 amerikai terrorista” meghalt a rakétatámadásban, több amerikai helikopter megsemmisült, és az Irakban lévő erőknek egyetlen rakétát sem sikerült elfogniuk. Az iráni állami tévé idézte a Forradalmi Gárda elitalakulatának egyik magas rangú tisztjét, aki szerint száz amerikai célpontjuk van a térségben arra az esetre, ha az Egyesült Államok megtorolná ezt a támadást. A Kászim Szulejmán iráni tábornok megölése miatti megtorlásuk forgatókönyvei közül az egyik legenyhébbet választották - jelentette ki.

Kapcsolódó írásaink

Bosszút esküdött Szulejmáni utódja

ĀA kémfőnök lánya is amerikaiakat fenyeget, Európa vezetői mértékletességre szólítanak, a NATO rendkívüli tanácskozást hívott össze Irán kapcsán

Donald Trump mindenkit nyugalomra int

ĀWashington megtiltotta a légiközlekedést az iraki, az iráni légtérben és az Öböl-térségben - Von der Leyen: A fegyverek használatának azonnal véget kell vetni

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom