Külföld

Kemény bosszút ígér Szulejmáni utódja

A NATO kiáll az Egyesült Államok mellett, és aggodalmát fejezi ki a régiót destabilizáló iráni atomtevékenység és Teherán terroristacsoportokat támogató politikája miatt

Kölcsönös fenyegetőzéssel folytatódott az amerikai–perzsa diplomáciai konfliktus, amelyben Donald Trump amerikai elnök nem visszakozott, sőt óva intette még Irakot is: meg se próbálja korlátozni az amerikai csapatok mozgását, de Bagdad mégis emellett döntött.

Kemény bosszút ígér Szulejmáni utódja
Kászim Szulejmáni koporsóját az iráni Korn városában is nagy tömeg fogadta
Fotó: AFP/Fars News/Medhi Marizad

Nem vagytok biztonságban, ha ellenünk törtök – ezt üzente Kászim Szulejmáni pénteki bagdadi drónos kivégzésével az Egyesült Államok a világnak, vélte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Mivel hazai pályán is akadtak ellenzői Szulejmáni meggyilkolásának, a külügyér vasárnap több televíziós interjúban is védte a kémtábornok kivégzését, mondván, a hírszerzés szerint a lépés kockázata kisebb, mintha életben hagyták volna a potentátot, valamint hogy jogszerű minden csapásmérés iráni célpontokra. A demokraták ezt máshogy látták, elítélték a pénteki akciót, több politikusuk is úgy vélte, hogy Trump elnök hibázott. Sőt, tegnap hajnalban Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház demokrata párti házelnöke olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint ha a kongresszus nem ad külön felhatalmazást rá, Trumpnak harminc napon belül véget kell vetnie az Iránnal kapcsolatos hadműveleteinek.

Mindenesetre a nemzetközi diplomácia is felbolydult, nem csak az Egyesült Államok hagyományos ellenlábasa, Kína intett nyugalomra és feszültségcsökkentésre, de a szövetséges szaúdiak is békepárti szerepben tetszelegtek, s még Boris Johnson brit kormányfő is úgy fogalmazott, miután Trump mellett német kollégájával és a francia elnökkel egyeztetett: Nagy-Britannia nem fogja siratni Szulejmánit, de önuralomra van szükség az ezt követő lépésekben, mert a bosszú csak bosszút szül. London mindenesetre kapcsolatban van Bagdaddal, Dominic Raab brit külügyminiszter Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki miniszterelnökkel és Barham Száleh iraki elnökkel is beszélt, próbálta hűteni a hangulatot, sőt, Berlin, Párizs és London megállapodott vasárnap, hogy közösen dolgoznak a feszültség csökkentésén.

A CNN vasárnap interjút készített Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője katonai főtanácsadó­jával. Huszein Degán tábornok – aki korábban védelmi miniszter volt – katonai választ ígért Szulejmáni megölésére, leszögezve: „Amerika, Trump úr közvetlen támadást intézett ellenünk, tehát mi közvetlen támadást intézünk Amerika ellen”.

Iránnak soha nem lesz atomfegyvere – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Twitteren hétfőn. Teheránnak tartózkodnia kell az erőszak alkalmazásától és mindenfajta provokációtól – fogalmazott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, a szövetség legfőbb politikai testülete, az Észak-atlanti Tanács rendkívüli, nagyköveti szintű ülését követően tegnap.

Stoltenberg hangsúlyozta: a NATO kiáll az Egyesült Államok mellett, a szövetséges országok ugyanis súlyos aggodalmukat fejezik ki a régió egészét destabilizálni képes iráni atomtevékenység, valamint az iráni vezetés terrorista csoportokat támogató politikája miatt. A NATO egyetért abban, hogy sohasem lehet atomfegyver Irán birtokában – emelte ki a főtitkár. A NATO kész arra, hogy folytassa a kiképzési tevékenységet, amikor azt a helyzet megengedi – mondta Stoltenberg.
Recep Tayyip Erdogan török elnök a konfliktus ellen szólalt fel tegnap, mondván, az felborítaná a térség erőviszonyait. Mike Pompeo ennek kapcsán a Fox televíziónak úgy reagált, Washington folytatja „az iraki nép elleni terrorfenyegetések megszüntetését”

Ursula von der Leyen, az Európa Bizottság elnöke pedig megerősítette, hogy az európai uniós külügyminiszterek pénteken rendkívüli ülést tartanak Brüsszelben.

Elbukhat a többhatalmi atomalku

Aggodalommal fogadta a nemzetközi közösség Teherán vasárnapi bejelentését, miszerint nem korlátozza tovább az atomprogramját, folytatódik az urándúsítás, a perzsa állam nem teljesíti a továbbiakban a 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásban vállalt ezen kötelezettsé­geit, de fenntartja együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ). Boris Johnson brit kormányfő és Heiko Maas német külügyminiszter szerint is az atomalku végét jelentheti a bejelentés. A NAÜ mindenesetre jelezte, hogy szakértői tovább folytatják az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzését, és jelentést tesznek minden számottevő fejleményről.
(ŐM)

Nem vonják ki a magyar katonákat Irakból

A megfelelő műveletbiztonsági intézkedések mellett továbbra is végzik Irakban a részükre meghatározott feladatokat – közölte a Honvédelmi Minisztérium a közmédiával. Szombaton, azaz egy nappal Kászim Szulejmáni megölése után nyilvánosságra került ugyanis egy hír arról, hogy az Irakban állomásozó NATO-missziók ideiglenesen leállítják iraki műveleteiket az Egyesült Államok és Irán között növekvő politikai feszültség miatt. A HM kiemelte: folyamatosan figyelik és elemzik a helyzetet, elsődleges szempont a magyar katonák biztonsága, ugyanakkor az említett NATO-döntést korábban hozták, ráadásul csak részben érinti a magyar kontingens feladatellátását.
(VZ) 

Kapcsolódó írásaink

Bosszút esküdött Szulejmáni utódja

ĀA kémfőnök lánya is amerikaiakat fenyeget, Európa vezetői mértékletességre szólítanak, a NATO rendkívüli tanácskozást hívott össze Irán kapcsán

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom