Külföld

Róháni: Soha senki sem fenyegetheti az iráni nemzetet!

Haszan Róháni iráni elnök Twitter-üzenetben válaszolt hétfőn amerikai kollégájának, Donald Trumpnak vasárnapi fenyegetésére. Mint írta: „Soha senki sem fenyegetheti az iráni nemzetet!”

Róháni: Soha senki sem fenyegetheti az iráni nemzetet!
Twitteren üzent az amerikai elnöknek Haszan Róháni
Fotó: AFP

Trump is Twitter-üzenetben tudatta előzőleg, hogy 52 iráni célpontra sújt le az Egyesült Államok, ha Irán megtorolja amerikaiakon Kászim Szulejmáni tábornok pénteken, Bagdadban történt likvidálását.

A két elnök között kezd egyfajta számháború kialakulni. Róháni hétfőn üzenetében az 52 célpontra utalva a 290-es számot idézte Trump emlékezetébe. Ennek magyarázata: 1988-ban egy amerikai hadihajó lelőtt egy iráni utasszállító repülőgépet, aminek 290 halálos áldozata volt.

Trump vasárnapi fenyegetésében azért szerepelt az 52-es szám, mert 1979-ben az iráni iszlám forradalom győzelme után az Egyesült Államok ellen tüntető teherániak behatoltak az amerikai nagykövetség épületébe és túszul ejtettek amerikaiakat, akik közül 52-őt fogva tartottak börtönkörülmények között - 444 napig.

Kapcsolódó írásaink

Bosszút esküdött Szulejmáni utódja

ĀA kémfőnök lánya is amerikaiakat fenyeget, Európa vezetői mértékletességre szólítanak, a NATO rendkívüli tanácskozást hívott össze Irán kapcsán

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom