Külföld

Terrortámadás volt a késelés Párizsban

Újabb muszlim merénylőt semlegesítettek a rendőrök

A francia hatóságok terrorizmussal kapcsolatos üggyé minősítették a pénteken Párizs közelében történt késelést. A 22 éves elkövető táskájában a nyomozók több, szalafizmusról szóló könyvet is találtak.

Terrortámadás volt a késelés Párizsban

A közelmúltban radikalizálódott, és készült a támadásra az a 22 éves férfi, aki múlt pénteken Párizs egyik külvárosában, Villejuifben agyonszúrt egy járókelőt, további két nőt pedig késsel súlyosan megsebesített. A francia nemzeti terrorellenes ügyészség ezért szombaton terrorizmussal kapcsolatos üggyé minősítette a késelést a távirati iroda szerint.

Laure Beccuau créteili ügyész szombaton sajtótájékoztatón közölte, a támadónak hosszú pszichiátriai kórtörténete van. Beszélt arról is, hogy az elkövetőt 2019 májusában engedték ki a kórházból, majd egy hónap múlva abbahagyta gyógyszerei szedését. Hozzátette ugyanakkor: „nem zárható ki a terrorcselekmény elkövetése pusztán azért, mert valakinek hasonló pszichiátriai problémái vannak”. A BBC szerint Nathan C. néven azonosított férfi Beccuau elmondása alapján 2017 májusa és júliusa között tért át az iszlám hitre, és a támadás során többször is azt kiabálta, hogy „Allahu Akbar”, azaz „Allah a hatalmas”.

A hatóságok szerint az elkövetőnek nem volt bűntársa, a férfi telefonját és számítógépét lefoglalták.

A francia bűnügyi rendőrség igazgatóhelyettese, Philippe Bugeaud arról beszélt, hogy a támadó táskájában egy búcsúlevelet, emellett iszlámról szóló könyveket találtak. Utóbbiak közül néhány a fundamentalista iszlám ideológiáról, a szélsőséges szalafizmusról szól.

A férfi Villejuif egyik parkjában támadt járókelőkre, majd megpróbált elmenekülni, de a rendőrök agyonlőtték. Az eset során megsérült két nő már elhagyhatta a kórházat. Az RFI francia rádió úgy tudja, a merénylő először egy férfit akart megkéselni, akiről kiderült, hogy muszlim, ezért a támadó megkegyelmezett neki.

A halálos áldozat egy 56 éves férfi, aki a feleségét próbálta védeni, amikor Nathan C. vérengzésbe kezdett.

Vasárnap este újabb késes támadás történt Franciaországban: Metz városában egy muszlim férfi Allahu Akbárt kiabált, és a rendőrökre támadt. A rendőrök rálőttek, és megsebesítették a 31 éves S-kartonos, azaz terrorgyanú miatt nyilvántartott férfit, és sérülése ellátása után a kórházban letartóztatták – írta az Origo a Valeurs actuelles-re hivatkozva.

Kapcsolódó írásaink