Külföld

Róháni: Nagy hiba volt Szulejmáni megölése

Felmondta az atomalkut Irán, a bagdadi parlament pedig felszólította az iraki kormányt, hogy vessen véget minden külföldi csapat jelenlétének az ország területén

Távozásra szólította fel az iraki parlament a külföldi csapatokat. Közben Teherán bejelentette, hogy felmondja az iráni atomalkut. Donald Trump szerint megelőztek egy háborút Szulejmáni megölésével.

Róháni: Nagy hiba volt Szulejmáni megölése
Iránban tízezrek tüntettek „Amerika bűnei” ellen (képünkön a teheráni tiltakozás)
Fotó: AFP/Atta Kenare

Megszavazta vasárnap a bagdadi parlament az Irakban állomásozó külföldi katonai erők jelenlétének megszüntetését célzó javaslatot, amelyben felszólították az iraki kormányt, hogy biztosítsa, hogy ne használhassák többé Irak légterét, szárazföldi területét és felségvizeit. A szavazásban nem vettek részt a szunnita és a kurd képviselők.

A parlament rendkívüli ülését azután hívták össze, hogy az amerikai haderő pénteken Bagdad közelében célzott csapással megölte Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicista-ernyőszervezet vezetőjét.

Az amerikai vezetésű koalíció felfüggesztette műveleteinek nagy részét Irakban és Szíriában, hogy támaszpontjai védelmére összpontosítson. Egyben megerősítették, hogy felfüggeszti iraki kiképző misszióját és a helyi biztonsági erőknek nyújtott támogatást is.

Az amerikai kormányzat nem törekszik rendszerváltoztatásra Iránban – jelentette ki Donald Trump péntek délután. Az amerikai elnök azt mondta: az iráni tábornok merényleteket és aljas támadásokat tervezett amerikai katonák és diplomaták ellen. Hangsúlyozta, hogy „az iráni rezsim agressziójának a térségben véget kell érnie”. Leszögezte, Washington azért hajtott végre támadást, hogy megelőzzön és ne megindítson egy háborút. Ugyanakkor Twitteren figyelmeztette Iránt, hogy ha bosszúból támadásokat indítana amerikaiak vagy amerikai érdekeltségek ellen, akkor Washington csapássorozattal válaszol.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint az európai szövetségesek „nem voltak valami segítőkészek” Szulejmáni ügyében. „Mindenkinek meg kell értenie, hogy az, amit tettünk, az életeket mentett Európában is” – tette hozzá.

Vang Ji kínai külügyminiszter közölte: az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy visszaél az erő alkalmazásával, és párbeszéd révén kell megoldásokat keresnie.

Elítélte Kászim Szulejmáni megölését Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel szombaton folytatott telefonbeszélgetés során, és a lépést a nemzetközi jog súlyos megsértésének minősítette.

Ezrek kísérték utolsó útjára szombaton Bagdadban az amerikai támadás áldozatait. Vasárnap a délnyugat-iráni Ahvázba érkezett Szulejmáni holtteste, ahol több százezren vonultak az utcára, és a Halál Amerikára! jelszót skandálták. Szulejmánit kedden temetik el szülővárosában, a dél-iráni Kermánban.

Közös válasz kidolgozására hívta fel Haszan Róháni iráni elnök Recep Tayyip Erdogan török államfőt. „Szulejmáni megölése nagy hiba volt” – mondta Róháni. Madzsíd Taht-Raváncsi iráni ENSZ-nagykövet pénteken arra figyelmeztetett: Irán válaszként katonai akciót hajt végre. Vasárnap este Irán bejelentette, hogy mostantól nem tartja magát a 2015-ös atomalku egyetlen pontjához sem.

Haszan Naszralláh, a Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője pedig azt üzente az amerikai katonáknak vasárnap, hogy koporsóban fognak hazatérni.

Röviden

„A háború csak halált és pusztítást hoz” – mondta Ferenc pápa vasárnap délben a Szent Péter téren, és szorgalmazta a Kászim Szulejmáni iráni tábornok megölése miatt kialakult nemzetközi feszültség enyhítését. Minden féltől azt kérte, hagyja nyitva az ajtót a párbeszéd előtt, tanúsítson önfegyelmet, és kerülje az ellenségeskedést.

Magyarország elítéli az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadást – közölte a Külgazdasági és Külügyminiszté­rium (KKM) szombaton az MTI-vel. A közlemény szerint Magyarország kiemelt fontosságot tulajdonít a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény betartásának, és felszólítja az iraki kormányt a területén található diplomáciai missziók biztonságának garantálására.

New Yorkban kivezényelték a Nemzeti Gárdát a repülőterekre és egyéb fontos pontokra, valamint több más nagyvároshoz hasonlóan megerősítették a biztonsági intézkedéseket. Az amerikai belbiztonsági minisztérium ügyvezető irányítója, Chad Wolf pénteken közleményben tudatta, hogy felkészültek bármilyen támadásra, de jelenleg az Egyesült Államokat nem fenyegeti közvetlen veszély.

Az olasz kormány tagjai aggodalommal kommentálták a nemzetközi feszültség növekedését, míg Matteo Salvini, a Liga vezetője szerint meg kell köszönni Donald Trump amerikai elnöknek, hogy „eltette láb alól a világ egyik legveszélyesebb emberét”. A közel-keleti helyzet nem „stadionba illő szurkolást”, hanem kiemelt figyelmet igényel – mondta Gior­gia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke.

Bécs és Brüsszel is közvetítene

Tartsanak amerikai–iráni csúcstalálkozót Bécsben – mondta Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, Ausztria leendő kancellárja a Bild am Sonntag című német újságnak. Megértéssel szólt arról, hogy az Egyesült Államok csapást mért Irak területén az Irán által támogatott csoportokra. Hangsúlyozta, hogy Kászim Szulejmáni tábornok megölése válaszreakció volt az azt megelőző iráni akciókra, de úgy véli, hogy nem szabad tovább növelni a feszültséget. Ugyanakkor Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is közvetítő szerepre ajánlkozott Teherán és Washington között, és meghívta Mohamad Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert Brüsszelbe. (UT)

Kapcsolódó írásaink