Külföld

Irán kíméletlen bosszút ígért, Tel-Aviv is a célpontok között

Óva intette Iránt a megtorlástól Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azután, hogy az amerikai hadsereg Irakban megölte Kászim Szulejmáni iráni tábornokot.

Irán kíméletlen bosszút ígért, Tel-Aviv is a célpontok között
Izraeli és amerikai zászlót égetnek Teheránban
Fotó: AFP/Saeid Zareian

Pompeo az Iran International nevű televíziós csatornának adott interjút, amelynek leiratát szombaton hozta nyilvánosságra az amerikai külügyminisztérium.

Az iráni katonai vezető és Abu Mahdi al-Muhandisz iraki milíciavezér péntekre virradóra vesztette életét amerikai légicsapásokban Bagdad közelében.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) tájékoztatása szerint a légicsapásokat Donald Trump amerikai elnök rendelte el. Pompeo pénteken a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a csapásméréssel egy „küszöbön álló támadásnak” vették elejét.

Az amerikai külügyminiszter az Iran Internationalnek nyilatkozva elmondta: Szulejmáni olyan támadásokat tervezett, amelyek amerikaiak és irakiak százainak halálához vezethettek volna, Washington ezért döntött úgy, hogy likvidálja.

Szulejmáni megölése után az iráni külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok érdekeit is képviselő svájci nagykövetet. Irán állítása szerint az Egyesült Államok azt üzente neki, hogy „álljon bosszút, ha akar, de a megtorlás legyen arányos”. Svájc pénteki közlése szerint nagykövete átadott egy üzenetet az Egyesült Államok utasítására, de annak tartalmát nem ismertette.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azt mondta, hogy a svájci nagykövet egy „nevetséges” üzenetet adott át az amerikaiaktól. A nagykövet „határozott írásbeli választ kapott (Irántól) erre a vakmerő levélre az amerikaiaktól” - tette hozzá.

Madzsíd Taht-Raváncsi iráni ENSZ-nagykövet pénteken arra figyelmeztetett: Irán válaszként katonai akciót hajt végre. „A katonai akcióra válasz a katonai akció” - mondta a CNN hírtelevíziónak adott interjúban. Az akció idejét és helyét Teherán önállóan eldönti - tette hozzá.

Teherán kíméletlen bosszút ígért „a megfelelő helyen és időben” Szulejmáni halálát követően. Golámali Abuhamzeh, az iráni Forradalmi Gárda Kermán tartományi parancsnoka egy sor lehetséges célpontot említett megtorlásul, köztük a Perzsa(Arab)-öblöt, amelyen keresztül a globális olajfogyasztás körülbelül 20 százalékát szállítják át tartályhajók.

„A Hormuzi-szoros létfontosságú a Nyugat számára, és számos amerikai romboló és hadihajó kel át rajta” - mondta Abuhamzeh pénteken a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint. „Irán már rég azonosította a fontos amerikai célpontokat a térségben (...). A régióban mintegy 35 amerikai célpont van a hatókörünkben, illetve Tel-Aviv is” - tette hozzá.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Hormuzi-szorosnál december végén kezdett közös hadgyakorlatot Irán, Oroszország és Kína, szóval ez saját maguk számára is kockázatos lépés lenne.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom