Külföld

Seehofer: Későn eszmélt a kormány

Egyre több a radikális jobb- és baloldali szimpatizáns Németországban

A hírszerzés és a bűnüldöző szervek átalakításától reméli Berlin, hogy sikerül nagyobb előrelépést elérnie a szélsőjobboldali fenyegetéssel szemben. Németországban decemberben egy neonáci múlttal rendelkező kereszténydemokrata politikus ügye okozott botrányt.

Egy év alatt több mint nyolcezer fővel nőtt a hatóságok által regisztrált jobboldali szélsőségesek száma Németországban a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) adatai szerint. A Tagesspiegel című német lap biztonsági körökből származó információkra hivatkozva azt írta, a múlt év végén 32 200 szélsőjobboldali személyt tartottak számon, míg 2018-ban 24 100 főt. Hozzátették ugyanakkor: a növekedés egyik fő oka, hogy a hatóságok 2019-ben először olyan csoportok tagjait is a szélsőségesek közé sorolták, akik az Alternatíva Németországért (AfD) párthoz köthetők.

Az AfD-n belül is radikális jobboldalinak számító Der Flügel (A Szárny) közel hétezer, a párt ifjúsági szervezete, a Junge Alternative (Fiatal Alternatíva) pedig ezer tagot számlál. A hatóságok tavaly januárban kezdték megfigyelni a két szerveződést, miután a BfV gyanúsnak nyilvánította azokat.

A biztonsági szolgálatokat aggasztja az is, hogy az erőszakos jobboldali szélsőségesek száma tizenháromezerre nőtt. Németországot 2019-ben több, halálos áldozatot követelő szélsőjobboldali támadás is megrázta. A kereszténydemokrata Walter Lübckét júniusban ölte meg egy neonáci szélsőséges, októberben pedig két ember vesztette életét egy zsinagóga elleni merénylet során Halle városában.

A német szövetségi kormány december közepén jelentette be a belföldi hírszerzés és a bűnüldöző szervek átalakítására vonatkozó terveit, amellyel 2020-ban tovább fokoznák a jobboldali szélsőségesek elleni küzdelmet. Horst Seehofer német belügyminiszter a Deutsche Welle szerint közölte, többek között növelni fogják a hírszerzés létszámát, és megerősítik a tartományok és a szövetségi hírszerző szolgálatok közötti együttműködést. A belügyi tárca tervei között szerepel több szélsőséges szervezet betiltása is. A politikus közölte, hogy a 2019-ben történt politikai motivációjú bűncselekmények felét szélsőséges jobboldaliak követték el Németországban. Szerinte az ellenük folytatott küzdelemnek már korábban prioritást kellett volna kapnia.

A bejelentett intézkedésekkel a kormány célja az is, hogy kiszűrje a szélsőségeseket a hatóságok soraiból, az elmúlt időszakban ugyanis több katonáról, rendőrről és hírszerző tisztről derült ki, hogy jobboldali szélsőséges, ami kiváltotta
a nyilvánosság haragját.

Legutóbb a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusának, Robert Möritznek az ügye okozott botrányt Szász-Anhalt tartományban. A politikus tagja volt a szélsőjobboldalinak tartott Uniter egyesületnek, karjára pedig náci szimbólumokat tetováltatott. Az eset nyomán kialakult vita válságot okozott Szász-Anhalt tartomány kormányában, ami egészen Berlinig elért. A szövetségi parlament elnöke, Wolfgang Schäuble a német RTL televízióban arról beszélt, hogy a CDU-nak semmi köze nincs a neonácikhoz. Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök a botrány kirobbanása után napokkal közölte, a CDU határozottan ellenzi a jobboldali szélsőségesség minden formáját.

Az érintett Möritz közösségi oldalán azt írta: a CDU politikai ellenfelei megpróbálják megkárosítani a konzervatívokat. A párt Szász-Anhalt tartományi szervezetének vezetői ultimátumot adtak Möritznek, és tavaly december 27-re adtak neki határidőt, hogy írásban közölje, milyen kapcsolatai vannak a szélsőjobboldallal. A 29 éves politikus viszont december 20-án úgy döntött, kilép a CDU-ból.

Mindemellett a szélsőbaloldali erőszak sem példátlan. Szilveszter éjjel Lipcsében támadtak rendőrökre, egyikük súlyos sérüléseket szenvedett. A hatóságok feltételezése szerint szélsőséges baloldaliak voltak az elkövetők. A szabaddemokrata FDP Baden-Württemberg tartománybeli politikusa, Judith Skudelny pedig levélben kapott halálos fenyegetést december végén. Az üzenetben a szerző az 1974-ben meghalt radikális baloldali terroristát, Holger Meinst is idézte.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom