Külföld

Közel sem volt csendes az újév Németországban

Szilveszter este több nagyvárosban autókat gyújtottak fel, Hamburgban késelés történt,Lipcsében éjfél után szélsőségesek támadtak rendőrökre, egyikük súlyosan megsérült

A rendőröket érte a legtöbb inzultus Németországban szilveszter éjjel. Lipcsében az egyik rendfenntartó súlyosan megsérült, miután szélsőbaloldaliak támadtak rá, Horst See­hofer az eset után közölte, a radikális baloldal erőszakkal fenyegeti az országot.

Közel sem volt csendes az újév Németországban
A lipcsei rendőrök számára nem az ünneplésről szólt az óév utolsó éjszakája
Fotó: AFP/DPA/Sebastian Willnow

Bár az első, németországi szilveszteri eseményekről szóló beszámolók még viszonylagos nyugalomról számoltak be, később egyre több hír látott napvilágot felgyújtott autók­ról, rendőrök elleni támadásokról, szexuális zaklatásokról és egy késelésről is.

A Tagesspiegel című lap szerint az Alexanderplatz és a Steinmetzstrasse környékén, ahol a korábbi években tűzijátékokkal többször is rendőrökre támadtak, ezért kitiltották a pirotechnikát, sikerült kordában tartani a helyzetet. A Skalitzerstrassén viszont egy csaknem ötvenfős csoport ellen kellett intézkedniük a biztonsági szerveknek, akik paprika­sprét is bevetettek, miután petárdákat dobtak rájuk. Neukölln negyedben kövekkel dobálták meg az egyenruhásokat. A két eset során öt rendőr könnyebben megsérült. Moa­bit kerületben egy járőrre lőtt egy férfi, társa üldözőbe vette az elkövetőt, figyelmeztető lövést is leadott, ennek ellenére őt is megsebesítette a fegyveres. Végül sikerült elkapni a támadót. Szintén Neuköllnben egy csoport megpróbálta kinyitni egy tűzoltóautó ajtaját, majd tűzijátékokat lőttek ki, és kövekkel dobálták a járművet, a Tagesspiegel szerint fegyverekkel is fenyegetőztek.

A német fővárosban szilveszter éjjel három embert szexuális zaklatás, egy embert pedig szexuális bántalmazás miatt állítottak elő.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Dortmundban három esetben fenyegették meg fegyverrel a rendőröket a Der Westen hírportál szerint. Essenben tömegverekedés tört ki, amelyben egy ember súlyosan megsérült, az elkövetők közül sokan elmenekültek. A münsteri vasútállomáson a portál információi szerint egy negyvenkilenc éves férfi zaklatott szexuálisan egy tizenhét és egy tizennyolc éves lányt, az elkövetőt őrizetbe vették.

Hamburgban sem telt nyugodtan a szilveszter, a Die Welt szerint ismeretlenek betörték egy járőrautó ablakát, amelybe petárdát dobtak, a gépkocsi kigyulladt. Frankfurtban egy szórakozóhelyre akart bemenni fiatal férfiak egy csoportja. A biztonsági őrök nem engedték be őket, ezért vita alakult ki, egy tizennyolc éves férfi pedig késsel megsebesített négy őrt. A támadót elfogták.

A legnagyobb vihart kavaró eset Lipcsében történt, ahol egy rendőr súlyosan megsérült. A város alternatív baloldali fészekként számon tartott városrészében, Connewitz-ben csaknem ezer ember gyűlt össze az újévet ünnepelni, éjfél után viszont többen kövekkel, petárdákkal kezdték dobálni a rendőröket, akik közül hárman könnyebben, egy ember pedig súlyosan megsérült. Négy férfit letartóztattak. Horst Seehofer német belügyminiszter elítélte a támadást, szerinte a bűncselekmény azt mutatja, hogy Németországban szélsőbaloldaliak is embertelen erőszakkal fenyegetnek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom