Külföld

Várhelyi mandátuma alatt legalább egy nyugat-balkáni államot felkészítene a csatlakozásra

Szándékom, hogy az előttünk álló évben, valamint ötéves mandátumom ideje alatt felgyorsuljon a Nyugat-Balkán felzárkóztatása és megőrizhető legyen a jövőbeni csatlakozások hiteles perspektívája – jelentette ki Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa a Deutsche Welle portálnak.

Várhelyi mandátuma alatt legalább egy nyugat-balkáni államot felkészítene a csatlakozásra
Várhelyi Olivér magyar biztos
Fotó: AFP/JOHN THYS

Várhelyi azt mondta: az Európai Bizottság „változatlanul” kitart amellett, hogy meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával. „Fontos, hogy a tárgyalások megkezdésére vonatkozó döntés még a májusi zágrábi csúcs előtt megszülessen” - mondta Várhelyi.

„Először is, erőteljesen támogatjuk és felgyorsítjuk a nyugat-balkáni társág minden országában a reformokat. Az átalakításoknak valódi hatásuk kell, hogy legyen a gazdasági fejlődés és az életminőség javulása szempontjából, mert ezáltal az érintett országok közelebb kerülnek az EU-hoz és tagállamai mindennapi életéhez” - közölte a magyar biztos.

Várhelyi szerint az uniós bővítési folyamatnak az eddiginél objektívebbnek kell lennie, hogy „választ adjon az egyes tagállamok aggodalmaira”. Ugyanakkor Várhelyi azt is megerősítette, hogy nem áll szándékában a „játék folyamán változtatni a szabályokon”.

A magyar biztos szerint új alapok és befektetések révén segíteni kell a nyugat-balkáni térség gazdasági fejlődését. „Az a szándékom, hogy a mandátumom végéig legalább egyik partnerünk készen álljon a csatlakozásra, a többiek pedig megtegyék a csatlakozáshoz vezető út zömét” - mondta Várhelyi a DW-nek nyilatkozva.

Kapcsolódó írásaink