Külföld

Terjedő antiszemitizmus

Elítélte Donald Trump amerikai elnök a zsidókat ért monsey-i támadást

Harcolni kell az antiszemitizmus ördögi sorscsapása ellen – írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren vasárnap, arra reagálva, hogy a New York városától mintegy 50 kilométernyire fekvő Monsey-ben szombaton egy merénylő öt ember sebesített meg machetével a helyi haszid rabbi, Háim Rottenberg lakásán rendezett ünnepségen.

A feltételezett afroamerikai elkövetőt, a 37 éves Thomas Graftont vasárnap elfogták. Az elnök jobbulást kívánt a sérülteknek, és kiemelte: össze kell fogni az antiszemitizmus ellen.

A New York Post szerint az elkövető az őrizetbe vétele előtt megpróbálta eltüntetni gépkocsijából a vérnyomokat. A rendőrség vizsgálja, hogy a támadónak köze lehet-e egy, a monsey-i zsinagógánál történt november 20-i késeléshez, amelynek egy 30 éves férfi volt az áldozata.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo belföldi terrorizmusnak nevezte a szombati támadást, és bejelentette: kezdeményezni fogja, hogy a törvény is így kezelje majd az ilyen eseteket az államban. A késelés a sokadik antiszemita konfliktus volt az elmúlt hetekben New Yorkban.

Kumin Ferenc európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és korábbi New York-i főkonzul Facebook-oldalán sokkolónak nevezte a támadást. „Elég ijesztő formát kezd ölteni az antiszemitizmus az USA-ban, elég, ha a 2018-as pittsburghi zsinagógában történt véres lövöldözésre (11 halott) gondolunk” – írta Kumin, majd hozzátette, hogy mégis vannak amerikai közéleti szereplők, akik továbbra is kizárólag a magyarországi állítólagos erősödő antiszemitizmusról beszélnek ahelyett, hogy az otthoni helyzettel foglalkoznának, és nem ott aggódnának, ahol a zsidó közösségek a legnagyobb biztonságban élnek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom