Külföld

Retteg a zsidó közösség New York államban

Öt embert késeltek meg szombaton, múlt héten minden napra jutott antiszemita támadás

Egymást vádolják a republikánusok és a demokraták az Egyesült Államokban a zsidók elleni támadások fokozódása miatt.

Retteg a zsidó közösség New York államban
Rendőrök védik a monsey-i rabbi házát
Fotó: AFP/Stephanie Keith

Mintegy százan ünnepelték a hanukát szombaton egy haszidi zsidó rabbi házában a New York állambeli Monsey-ban, amikor egy álarcos férfi betört az épületbe, öt embert megkéselt, majd elmenekült. Minden sebesültet kórházba vittek, állapotukról ellentmondásos információk jelentek meg tegnap. A gyanúsítottról először annyit lehetett tudni, hogy egy magas, fekete férfi. Röviddel éjfél után el is fogták, csupa vér volt. Tegnap délutáni hatósági bejelentés szerint a férfi 37 éves, a neve Thomas Grafton, betörés és gyilkossági kísérlet vádjával kell szembenéznie.

A támadás nagy port kavart az Egyesült Államokban. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója közölte, azt várja a hatóságoktól, hogy belföldi terrorizmusként kezeljék  az esetet. „Ez egy intoleráns időszak az országunkban, haragot látunk, látjuk, ahogy robban a gyűlölet” – fogalmazott a demokrata párti politikus. Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya és tanácsadója a Twitteren azt írta: egyre gyakoribbak az antiszemita támadások New Yorkban, erre pedig sem a helyi vezetés, sem pedig a média nem reagál megfelelő mértékben.

Előző nap egyébként Bill de Blasio, New York polgármestere bejelentette, hogy megerősítették a rendőri jelenlétet a város azon negyedeiben, ahol jelentős zsidó közösségek élnek. A bejelentést megelőző héten szinte minden napra jutott valamilyen antiszemita támadás New Yorkban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom