Külföld

Lavrov szerint összeomlás fenyegeti az iráni atomalkut

Összeomlás fenyegeti az Irán nukleáris programjáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodást, ha az Egyesült Államok és az Európai Unió nem tartja magát hozzá - figyelmeztetett hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki iráni hivatali kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal tárgyalt Moszkvában.

Lavrov szerint összeomlás fenyegeti az iráni atomalkut
Szergej Lavrov éles kritikát fogalmazott meg az Egyesült Államokkal szemben
Fotó: AFP/Sputnik/Maksim Blinov

 "A nemzetközi diplomáciának ezt a rendkívül fontos vívmányát, a Közös Átfogó Cselekvési Tervet (JCPOA - az atomalku hivatalos neve) összeomlás fenyegeti" - hangsúlyozta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter az egyezmény aláásásával vádolta Egyesült Államokat, de bírálta az európai országokat is "következetlenségükért", mivel - mint fogalmazott - ők sem tartják be teljes mértékben az atomalku keretében vállalt kötelezettségeiket.

"Ha az Egyesült Államok és az Európai Unió ismét teljes mértékben teljesíti a JCPOA keretében vállalt kötelezettségeit, akkor Irán - mint már többször mondta - szintén teljesíti majd a kizárólag önkéntes alapon vállalt kötelezettségeit" - mondta Lavrov. "Ha azonban nyugati partnereink nem készek megerősíteni ily módon azt, hogy tiszteletben tartják a nemzetközi jogot és az elért megállapodásokat, akkor a megállapodást többé nem létezőnek kell tekinteni. És akkor senkit nem fog kötni semmilyen kötelezettség" - fogalmazott.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (jobbra) Moszkvában fogadta iráni kollégáját, Mohamed Dzsavad Zarifot
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (jobbra) Moszkvában fogadta iráni kollégáját, Mohamed Dzsavád Zarifot
Fotó: AFP/Sputnik/Maksim Blinov

"Meggyőződésünk szerint ha folytatódik ez a Washington által mindenkire ráerőltetett irányvonal (...), az súlyosan negatív következményekkel járhat az egész régióra és összességében a nemzetközi kapcsolatokra nézve" - tette hozzá.  Az iráni külügyminiszter mindazonáltal úgy vélekedett, hogy az európai országok támogatják a megállapodást "politikai szempontból", de - mint mondta - gyakorlati szempontból semmiféle lépést nem tesznek azért, hogy betartsák kötelezettségeiket és ellensúlyozzák az amerikai szankciók hatásait. Hangsúlyozta, hogy Moszkva és Teherán álláspontja ezzel kapcsolatban megegyezik.

Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, és azóta több lépcsőben szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot, hogy új, szigorúbb egyezségre bírja rá a teheráni vezetést. Irán ettől elzárkózik, a megállapodásban önként vállalt kötelezettségeit pedig júniustól kezdte fokozatosan felmondani, hogy rábírja a többi részes államot az új amerikai szankciók hatásának ellensúlyozására.

Az amerikai elnök arra hivatkozott a megállapodás felmondásakor, hogy az egyezség nem korlátozza Irán regionális térnyerését és rakétaprogramját. Az alku értelmében Irán semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan rakétákkal, amelyek atomtöltet célba juttatására alkalmasak. Teherán állítja, hogy rakétái nem is ilyenek.

Kapcsolódó írásaink