Külföld

Eltörlik Salvini migrációs intézkedéseit

A volt olasz belügyminiszter szerint vitathatatlan, hogy növekedett az országba érkező bevándorlók száma, a kormányfő azonban a zárt kikötők politikáját bírálta

Cáfolta Giuseppe Conte, hogy megnőtt volna az olasz partokat elérő migránsok száma a baloldali kormány szeptemberi megalakulása óta. Az olasz kormányfő ígéretet tett a volt belügyminiszter hivatali ideje alatt elfogadott szigorú migrációs intézkedések eltörlésére.

Eltörlik Salvini migrációs intézkedéseit
Könnyedén kaptak kikötési engedélyt a migránsokat szállító hajók Olaszországban
Fotó: AFP/Federico Scoppa

Megváltoztatja az olasz kormány a Matteo Salvini volt belügyminiszter irányításával korábban elfogadott migrációs biztonsági csomagokat. Ezt Giuseppe Conte olasz kormányfő jelentette be szombati év végi sajtótájékoztatóján, amelyet a Rai News 24 csatorna közvetített. A bevándorlásellenes Ligát vezető Matteo Salvininek tárcavezetőként két olyan törvénycsomagot sikerült elfogadtatnia a római parlamentben, amelyek a többi között szigorú büntetésekkel sújtják az Olaszországba engedély nélkül migránsokat szállító civil hajókat, illetve kapitányaikat.

Giuseppe Conte beszédében méltatta a Földközi-tengeren kimentett bevándorlók elosztására vonatkozó, októberben kötött máltai megállapodást. Szavai szerint Olaszország havonta 98 migránst oszt szét más uniós tagállamok között. Cáfol­ta egyúttal, hogy megnövekedett volna az olasz partokat elérő migránsok száma, mióta új kormánykoalíció alakult a Liga részvétele nélkül. „Kikötőink sosem voltak zárva. A különbség most az, hogy a migránsokat nem tartják napokig a tengeren” – hangoztatta a kormányfő Salvini zárt kikötők-politikájára utalva.

A Liga vezetője a távirati iroda szerint élesen bírálta az olasz miniszter­elnök kijelentéseit. Rámutatott, hogy idén 11 439 migráns érkezett Olaszországba, ebből 6304 Conte második kormányának szeptember eleji hiva­talba lépése óta. Leszögezte: vitathatatlan, hogy a délolasz partokra érkező menedékkérők száma növekedett.

Szombaton egyébként kikötési engedélyt kapott Olaszországtól az Alan Kurdi nevű mentőhajó, fedélzetén harminckét migránssal. A német civilhajó által a Földközi-tengeren kimentett illegális bevándorlók másnap léptek partra a szicíliai Pozzallo kikötőjénél.

A kormányfő szombaton bejelen­tette azt is, hogy új oktatási minisztert nevez ki Lucia Azzolina korábbi államtitkár személyében Lorenzo Fioramonti helyére, aki szerdán nyújtotta be lemondását. A líbiai konfliktusra kitérve pedig repüléstilalmi övezet létrehozását javasolta, ami szerinte elősegítheti a fegyvernyugvás létrejöttét.

Röviden

Ausztriában 1,7 millió olyan ember él, aki más országban született, ez az osztrák lakosságnak csaknem egyötöde (19,5 százalék) – derül ki az Osztrák Integrációs Alap (ÖIF) statisztikájából, amit az MTI szemlézett. A bevándorlók kétharmada a nagyvárosokat részesíti előnyben.

Egyre több a külföldi állampolgár Németországban a munkanélküli és szociális támogatás leggyakoribb formájából, a létminimum fenntartását szolgáló Hartz IV segélyből élők körében egy friss jelentés szerint, amit a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) frakciójának kérésére állított össze a német kormány. A külföldieknek kifizetett Hartz IV segély évenkénti összege az utóbbi bő egy évtizedben majdnem megduplázódott. Egy másik kutatásból pedig az derült ki, hogy egyre nagyobb a munkaerőhiány a német egészségügyben, a kórházak háromnegyedében nincs elég orvos és ápoló.

Egyre súlyosabb a balkáni migrációs helyzet, írta tegnap a Facebookon Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Januártól novemberig 42 százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma Törökország irányából 2018 azonos időszakához képest, a balkáni útvonal lett az illegális migráció fő csatornája, az idén november végéig pedig 74 ezren érkeztek Görögországba vagy Bulgáriába – sorolta a Frontex adataira hivatkozva.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom