Külföld

Horst Seehofer: Kritikus a nyugat-balkáni helyzet

A görög szigeteken tartózkodó menedékkérők nincsenek életveszélyben Berlin szerint – a török hatóságok idén decemberig négyszázezernél több bevándorlót fogtak el

A horvát határhoz közeli vucjaki menekülttábor felszámolása után a környékbeli elhagyatott épületekben húzzák meg magukat a Bosznia-Hercegovinában tartózkodó, az unió felé igyekvő illegális migránsok. Ankara szerint Athén megszegi a nemzetközi egyezményeket, Berlin pedig közölte, hogy nem akar egyedüliként menekült gyerekeket befogadni a görög befogadóközpontokból.

Horst Seehofer: Kritikus a nyugat-balkáni helyzet
Ismét egyre nagyobb a mozgás a balkáni útvonalon Nyugat-Európa felé
Fotó: AFP/Elvis Barukcic

A múlt héten több mint háromezer illegális bevándorlót tartóztat­tak fel a török hatóságok országszerte – jelentette hétfőn az Ana­do­lu biztonsági forrásokra hivatkozva. A török állami hírügynökség megjegyezte, hogy a görög hatóságok egyre több illegális migránst küldenek vissza Törökországba, megsértve ezzel több nemzetközi egyezményt. Közölték azt is, hogy míg a hatóságok 2018 során a teljes ország területén még 268 ezer illegális migránst tartóztattak fel, addig idén december 11-ig csaknem 433 ezret.

Újabb illegális táborokat létesítenek maguknak a migránsok Bosznia-Hercegovinában, a horvát határ közelében, miután a helyi hatóságok néhány hete felszámolták a vucjaki illegális sátortábort, az ott tartózkodókat pedig más befogadóközpontokba vitték. A helyi sajtó beszámolói szerint a migránsok ezúttal nem sátrakat állítanak, hanem elhagyatott épületeket keresnek, ahol meghúzhatják magukat, amíg át nem jutnak az európai uniós Horvátországba.

Horst Seehofer német belügyminiszter a nyugat-balkáni helyzettel kapcsolatban a Bildnek azt mondta, a régióban kritikus a migrációs helyzet, amely a tél beálltával egyre inkább romlik. Kiemelte, hogy Németország nem hagyja magára a migráció gondjával az Európai Unió külső határán fekvő országokat.

Elutasította a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kormánypárt azt az ellenzéki javaslatot, hogy Németország kísérő nélküli fiatalkorúakat fogadjon be a túlzsúfolt görög menekülttáborokból. Steve Alter belügyminisztériumi szóvivő a Die Welt szerint hétfőn közölte, hogy Berlin továbbra is egy európai megoldást keres. Mint mondta, a görög szigeteken tartózkodó menekültek helyzete fenntarthatatlan, de nincsenek kitéve közvetlen életveszélynek, ellentétben a Földközi-tengeren útnak induló migránsokkal – tette hozzá. Gerd Müller német nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős miniszter a Passauer Neue Pressecímű lapnak azt mondta, a rászoruló menekülteknek helyben kell segíteni. A Zöldek politikusa, Robert Habeck a Rheinische Postban vasárnap megjelent interjúban sürgette, hogy a berlini kormány fogadjon be több ezer migránst, elsőként gyermekeket.

Szerbiából indult el az a kamion, amelyben tizenegy migránst találtak a német hatóságok Passau közelében. A helyi rendőrség közlése szerint az afgán menedékkérőkre egy török hűtőkamionban, egy pihenőnél bukkantak rá szombaton. A Belgium felé tartó jármű sofőrje kopogást hallott a raktérből, ezért értesítette a rendőrséget, akik kiszabadították az akkor már légzési problémákkal küzdő migránsokat – írta a Tagesspiegel című lap.

Újra migránshullámmal fenyegetőzik Erdogan

Minden európai ország meg fogja érezni az újabb migránshullámot, különösen Görögország, ha a szíriai kormányerők a felkelők utolsó fellegvárának számító, északnyugati Idlíb tartományban nem állítják le az offenzívát – figyelmeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap este. Erdogan azt mondta, hogy eddig több mint 80 ezer ember menekült el a török határhoz Idlíbből. Ankara egymaga ezt a terhet már nem bírja el – hangsúlyozta a török államfő, akinek országában 3,7 millió szír menekült tartózkodik. Erdogan a rengeteg elsüllyedt gumicsónakra emlékeztetve úgy vélte: ha tovább folyik az offenzíva, elkerülhetetlen, hogy megismétlődjenek azok a jelenetek, amelyeknek a Brüsszel és Ankara közötti, 2016. márciusi menekültügyi megállapodás előtt a világ tanúja lehetett.
(UT)

Kapcsolódó írásaink