Külföld

Sötét fellegek Washington felett

Az Egyesült Államok többet költ fegyverekre, mint valaha, közben a fél világgal meggyűlt a baja Donald Trumpnak

Rekordösszegű védelmi költségvetést írt alá Donald Trump. Az amerikai külpolitikát a hétvégén bírálták hagyományos ellenlábasai – Oroszország, Kína, Észak-Korea –, de szövetségese, Németország is.

Sötét fellegek Washington felett
Űrhaderő felállítására is elkülönítettek pénzt az elnök által aláírt törvényben
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

738 milliárd dollár, azaz hazánk négy és fél évnyi teljes GDP-je – ennyit fog költeni jövőre az Egyesült Államok fegyverkezésre. Az erről szóló törvényt péntek este írta alá Donald Trump egy légitámaszponton, történelmi napnak nevezve az eseményt az amerikai haderő életében. A törvényben szerepel más is, például hogy pénzt különítenek el az űrhaderő létrehozására, emellett gazdasági szankciókkal sújtják az Európába irányuló két új gázvezeték, az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat építésében részt vevőket.

A német kancellár szóvivője eközben kijelentette: Berlin helyteleníti és a német belügyekbe való beavatkozásnak tartja az említett amerikai lépéseket az Északi Áramlat 2 földgázvezeték építésében részt vevő cégek kapcsán; az intézkedések pedig rosszul érintenek német és uniós vállalatokat. Brüsszel ugyancsak közölte, az unió elvből elutasít minden szankciót törvényesen működő uniós vállalat ellen, és kiállt az Oroszországból Németországba a Balti-tenger alatt vezető földgázvezeték mellett.

A hagyományos keleti blokk részéről is volt némi diplomá­ciai csörte: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap egy tévéműsorban elmondta, bár tetszik neki, hogy Trump egyértelműen fogalmaz, az annál kevésbé, hogy a Pentagon közepes és rövidebb hatótávolságú rakétákat telepíthet az orosz határ közelébe, Moszkva pedig választ ad Washington legutóbbi szankcióira. Pénteken Hszi Csin-ping kínai elnök beszélt telefonon amerikai kollégájával, bírálva Washingtont mert az beavatkozik a kínai belügyekbe Tajvan, Hongkong, Hszincsiang vagy Tibet kapcsán. Észak-Koreáról is beszéltek, Hszi a szankciók enyhítését kérte. Az északiak egyébként ugyancsak üzentek Trumpnak, mondván, Washington keservesen megfizet, ha bírálja az emberi jogok helyzetét Észak-Koreában.

Kapcsolódó írásaink