Külföld

Nem hagyják el a kiutasított migránsok Belgiumot

Tízből kevesebb mint egy migránst sikerül ténylegesen deportálniuk Belgiumból a hatóságoknak a belga kormány döbbenetes statisztikái szerint.

Nem hagyják el a kiutasított migránsok Belgiumot
Migrációs hátterű férfi Brüsszelben, 2019 január 24-én
Fotó: HATIM KAGHAT / BELGA MAG / Bel

A belga Bevándorlási Hivatal adatai azt mutatják, hogy a 33,386 kiutasított illegális migránsból csupán 7,399 hagyta el ténylegesen az ország területét, 2,842 főt pedig valóban deportáltak végül 2018-ban, ez az arány sokkolóan alacsony, mindössze 8,5 százalék - írja a Voice of Europe.

A Vlaamse Radio Television (VRT) tévécsatorna szerint ez a probléma nem kizárólag a belgáknál fordul elő, az Európai Unió teljes területét nézve egységesen gond van az elszállítás sikerével. A fő problémát abban állapították meg, hogy az országok, melyek felé visszatoloncolnák a migránsokat, vajmi kevéssé együttműködőek az európai hatóságokkal.

Minden a származási ország együttműködésétől függ - magyarázta Geert Devulder, a Belgium Bevándorlási Hivatalának szóvivője. Számos ország megnehezíti a szükséges úti okmányok kézbesítését, főleg, ha nem az érintett személy saját maga igényli őket - tette hozzá.

Albániával például az EU jól működő visszafogadási megállapodással rendelkezik - mondta Devulder. Más országok, például a Közel-Kelet és Afrika nemzetei gyakran sok időt szöszmötölnek a migránsok hazautazásához szükséges úti okmányok kézbesítése során, de sok esetben egyáltalán nem is küldik el azokat.

Kapcsolódó írásaink