Külföld

Tizenöt évet kaphat Salvini

Újabb eljárás indult a volt olasz belügyminiszter ellen, amiért nem engedte partra szállni a migránsokat

„Szégyenletesnek tartom, hogy azért citálnak bíróság elé egy minisztert, mert országa határaitvédi. Tizenöt év börtönt kaphatok” – jelentette be Matteo Salvini volt belügyminiszter egy tévéműsorban, ahol be is mutatta az idézést, amit kapott: ezúttal az olasz parti őrség egyik hajója, a Gregoretti ügyé­ben, személyi szabadság korlátozása miatt emeltek vádat ellene.

Tizenöt évet kaphat Salvini
„Egy normális országban nem a határokat védő miniszter ellen folyna eljárás”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A cataniai miniszteri bíróság a Diciotti civil hajó ügyének lezárása után úgy döntött, kérelmezi Maria Elisabetta Casellatitól, a szenátus elnökétől, hogy eljárhasson a volt belügyminiszter ügyében.

A Gregoretti katonai hajó jú­lius 28-án vett a fedélzetére százharmincegy gumicsónakban utazó menekültet, akik pár napig a hajó fedélzetén vesztegeltek, a Diciotti hajóhoz hasonlóan. A parti őrség hajója Lampedusa szigetének partjainál próbált kikötni, de az akkor még Salvini-vezette belügyminisztérium megtagadta a partraszállás engedélyezését. A hajó olasz vizeken pár napon keresztül várakozott, hogy az unió öt állama kifejezze befogadási szándékát. Miután ez nem következett be, a belügyminiszter engedélyezte a menekültek partraszállását Augusta kikötőjében.

Salvini ellen egyébként nemcsak a Gregoretti hajó ügyében, hanem az augusztusban az olasz vizeken vesztegelt, Carola Rackete által vezetett Open Arms civil hajó ügyében is vizsgálat folyik. „Egy normális országban Carola lenne rácsok mögött, aki engedély nélkül kötött ki, és két pénzügyőr életét is veszélybe sodorta” – fogalmazott a tévéműsorban.

Röviden

A német politika elrugaszkodott a valóságtól, ez érzékelhető a migrációs politikában is – mondta Hans-Georg Maassen kedden a ZDF televízióban. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal volt vezetője szerint Németország nem képes integrálni a befogadott menekültek tömegeit.

Tovább erősödik 2020-ra az idei év második felében tapasztalt fokozódó migrációs nyomás Magyarország és Európa határainál – derült ki a XXI. Század Intézet elemzéséből. A vizsgálat szerint a 2015-ben tapasztalt migrációs válsághoz hasonló helyzet alakulhat ki.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink