Külföld

Uniós forrásokkal akarják zsarolni a tagállamokat

Az európai baloldal csak a bevándorlásellenes, keresztény-konzervatív kormányok esetében aggódik a jogállamiságért – mutatott rá Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő

Boszorkányüldözésnek nevezte az uniós eljárást Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a hazánkról szóló újabb vitában hétfő este. Az Európai Bizottság és a finn soros elnökség képviselői egyaránt hajlanak arra, hogy a költségvetésbe iktatott „feltételességgel” szorongassák meg a tagállamokat.

Uniós forrásokkal akarják zsarolni a tagállamokat
Új eszközöket is bevetne a „jogállamiság védelmében” Reynders biztos
Fotó: Európai Parlament

Szűk egy héttel azután, hogy az Általános Ügyek Tanácsában megtartották a második meghallgatást a hazánk ellen indult, hetes cikkely szerinti jogállamisági eljárásban, Magyarország és Lengyelország az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságában (LIBE) is napirendre került hétfőn Strasbourgban.

Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos többek között arról beszélt, hogy bízik benne, a következő uniós költségvetés tervezetébe iktatott feltételesség új eszköz lehet a jogállamiság betartatására. Az eljárást jelenleg folytató Európai Tanács nevében a finn soros elnökség képviselője, Tytti Tuppurainen uniós ügyekért felelős miniszter hasonlóan fogalmazott: „ha a jogállamiság sérül egy tagállamban, és az a közös költségvetésre is fenyegetően hat, akkor a támogatásnak befagyaszthatónak kell lennie”. A belga liberális Reynders a Varsóval szembeni eljárásról azt mondta, az EB továbbra is figyelemmel fogja követni a lengyel jogállamisági helyzetet, ami meglátása szerint romlott azóta, hogy az EB kezdeményezésére elindult az eljárás.

A hazánkról szóló vitában felszólalt Gwendoline Delbos-Corfield is, aki az eljárást elindító jelentés szerzőjétől, Judith Sargentinitől vette át a magyar jogállamiságról szóló dossziét. A francia zöldpárti politikus szerint továbbra is romlik a jogállamiság helyzete Magyarországon. A román liberális Ramona Strugariu szerint a magyarok félnek Orbán Viktortól – a lengyel kormánypárti Patryk Jaki pedig erre reagálva felvetette neki, hogy akkor vajon miért ér el a Fidesz rendszeresen olyan választási eredményt, amiről Strugariu pártja csak álmodhat.

A fideszes Hidvéghi Balázs politikailag előítéletesnek és értelmetlennek nevezte az eljárást, ami szerinte boszorkányüldözéssé fajult. Később kiadott közleményében rámutatott: az európai baloldal csak a bevándorlásellenes, keresztény-konzervatív kormányok esetében aggódik a jogállamiságért, míg a baloldali kormányok esetében hallgat. A máltai helyzet egyébként másnap reggel került napirendre a plenáris ülésen annak kapcsán, hogy a máltai oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia meggyilkolásával kapcsolatban a szálak a botrányba belebukott kormányfő köreiig nyúlnak.

A Momentum EP-képviselője, Donáth Anna szerint az uniós eljárás nyomán Orbán Viktor csak még jobban aláássa intézkedéseivel a jogállamot, a DK-s Dobrev Klára pedig reményét fejezte ki, hogy az Európai Néppárt bebizonyítja, hogy nem tud azonosulni a magyar kormánypárt politikájával.

A Fidesz nemet mond a kettős mércére és a Soros-NGO-kra
 

Elutasítjuk, hogy a bevándorláspártiak zsarolásra használják az uniós forrásokat Brüsszelben – mondta lapunknak Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő.

Hidvéghi Balázs
 

– Mit mutatnak a máltai, valamint a lengyel és magyar helyzettel kapcsolatos EP-viták?

– A szocialista frakció sunnyog, eleve le akarták vetetni a napirendről a máltai ügyet. Elképesztő a kétszínűség, hiszen politikai okból meggyilkoltak egy újságírót, de mivel ez egy baloldali vezetésű országban történt, Brüsszelben nem aggódnak a jogállamiságért, és nem akarnak eljárást indítani. Ezzel szemben ha egy konzervatív kormány ellenzi a bevándorlást, akkor máris mondvacsinált okokkal támadják. Ez egy megalapozatlan, részrehajló hisztéria. A kettős mércét elutasítjuk.

– Didier Reydners uniós biztos és a finn soros elnökség képviselője is megpendítette, hogy jogállamisági kritériumokhoz kellene kötni az uniós források kifizetését. Támogatja ezt?

– Nem, mert a bevándorláspártiak visszaéltek a jogállamiság fogalmával, politikai zsarolóeszközként használják azokkal szemben, akik nem akarnak asszisztálni szélsőbaloldali elképzeléseikhez, bevándorláspárti politikájukhoz.

– Mivel lehetne helyreállítani az egyensúlyt ebben a kérdésben?

– Nem lehet megengedni, hogy az egyik politikai oldal a saját ideológiai céljainak szolgálatában eltérítse a vitát, és véget kell venni annak is, hogy az Európai Bizottság a Soros-civilekkel karöltve politikai bizottságként diktál a tagállamoknak. Nem Soros jegyzeteiből kell olvasni.

A máltai kormányfő lemondását követelték Strasbourgban

Az Európai Bizottság megfelelő intézkedéseket tervez a jogállamiság védelme érdekében, ezért hamarosan minden tagállamra egyaránt vonatkozóan új mechanizmust fog létrehozni – hangsúlyozta Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásával kapcsolatban tartott vitán kedd reggel az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő felháborítónak nevezte azt az álszentséget, amely a baloldal, különösen a szocialisták részéről a jogállamiságot illetően tapasztalható, mert az aláássa a szavahihetőséget. A felszólaló képviselők közül többen Joseph Muscat szociáldemokrata máltai miniszterelnök azonnali lemondását követelték. 

Kapcsolódó írásaink