Külföld

Újabb támadás érte Salvinit

Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter közölte, hogy az ügyészség kérelmezte parlamenti mentelmi jogának megvonását, mert júliusban, még belügyminiszterként nem engedélyezte 131 illegális bevándorló partra szállását.

Újabb támadás érte Salvinit
most már ellenzékben lévő jobboldali Liga párt vezetője, a törvényhozás felsőházának tagja, kedd este egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy újabb eljárás indult ellene
Fotó: MH

A most már ellenzékben lévő jobboldali Liga párt vezetője, a törvényhozás felsőházának tagja, kedd este egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy újabb eljárás indult ellene. Mint mondta, az ügyészség „túszejtéssel” vádolja, és akár 15 év börtön fenyegeti. Szégyennek nevezte, ha bíróság elé állítanák azért, mert az országa érdekeit védi.

Az eljárás az olasz parti őrség egyik hajóját érinti. A Gregoretti július 26-ra virradó éjszaka 131 migránst vett a fedélzetére két másik olasz halászhajóról, amelyek előzőleg szintén segítséget nyújtottak a migránscsoport tagjainak. A Gregoretti napokig a nyílt tengeren várakozott, majd a szicíliai Augusta katonai kikötőjében köthetett ki, de a migránsok nem szállhattak partra, kivéve 15 kiskorút. A többiek július 31-én hagyhatták el a hajót, miután öt EU-tagállam és az olasz egyház vállalta, hogy átveszi őket.

Matteo Salvinivel szemben a szicíliai Siracusa ügyészsége kezdeményezett eljárást a hajón lévők személyi szabadságának korlátozása címén. Ezt a felsőbb szintű Catania ügyészsége elvetette, az utóbbi felett álló miniszteri bíróság viszont felülbírálta a döntést, és kezdeményezte Matteo Salvini parlamenti mentelmi jogának megvonását. A miniszteri bíróság a kormány jelenlegi vagy volt tagjainak ügyeiben illetékes jogi szervként jár el.

A dél-olaszországi partokra érkező, migránsokat szállító hajók esetében a területi, rendszerint a szicíliai ügyészségek hivatalból vizsgálatot indítanak a kikötés körülményeiről. Vizsgálják a migránsok mentésének vagy fedélzetre vételének körülményeit is.

A migránsokat felvevő hajók kikötésének megtiltása miatt Matteo Salvinivel szemben az ügyészségek már több eljárást indítottak: az elsőt a parti őrség Diciotti hajója miatt, amely 2018 nyarán majdnem egy hétig várakozott kikötésre 177 migránssal a fedélzetén. Ez az ügy eljutott a képviselőház mentelmi bizottságáig, amely azonban idén februárban nem tartotta megalapozottnak Matteo Salvini mandátumának megszüntetését. Ezt a döntést márciusban a szenátus is megerősítette.

November 27-én a miniszteri bíróság elvetette Sea-Eye német szervezet Alan Kurdi nevű hajójával kapcsolatos eljárást Salvinivel szemben. A hajó áprilisban 65 bevándorlót tett partra Málta szigetén, miután Olaszországban nem köthetett ki. Indoklásában a jogi testület leszögezte, hogy értelmezése szerint az az ország számít első kikötési pontnak, ahol az adott civil szervezet be van jegyezve.

November 29-én az Open Arms ügye került a miniszteri bíróság elé: a spanyol civil hajó 19 napig várakozott Lampedusa szigeténél 164 emberrel a fedélzetén. Kikötését végül Luigi Patronaggio agrigentói ügyész engedélyezte augusztus 20-án, egy időben azzal, hogy az olasz kormányválság napjaiban Giuseppe Conte miniszterelnök benyújtotta lemondását az államfőnek. A szicíliai ügyészség Matteo Salvini augusztus 14. és 20. közti döntéseit megvizsgálva úgy találta, hogy a belügyminiszter nem teljesítette hivatali kötelességét, „túszul ejtette” a hajón tartózkodó migránsokat, korlátozta személyi szabadságukat. A miniszteri bíróságnak 90 nap áll rendelkezésére az eljárás folytatásának elvetésére vagy megerősítésére.

A Matteo Salvini belügyminisztersége idején bevezetett migrációs törvény, amely elrendelte az olaszországi kikötők lezárását, továbbra is érvényben van: a migránsokkal a dedélzetükön érkező olasz vagy külföldi hajóknak jelenleg is belügyminiszteri engedélyére van szükségük a kikötéshez, de ezt a szeptember óta hivatalban lévő új olasz kormánytól eddig mindig megkapták.

Kapcsolódó írásaink