Külföld

Meglepődhet Boris Johnson a skót kormányfő szerint

Nicola Sturgeon szerint Skócia függetlenségének kérdése nem zárul le azzal, ha a brit miniszterelnök egyszerűen lesöpri a népszavazási kéréseket az asztalról

Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök egykori körzetében tartott beszédet Boris Johnson, ahol megköszönte a konzervatívokhoz átpártoló korábbi munkáspárti szavazóknak a bizalmat. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy Johnson meg fog lepődni, ha azt hiszi, lesöpörheti a skót függetlenség kérdését.

Meglepődhet Boris Johnson a skót kormányfő szerint
Nicola Sturgeon: Skóciában nem diktálhatnak a konzervatívok, mert ott vesztettek
Fotó: AFP/Neil Hanna

Köszönet illeti azokat, akik szakítottak az előző nemzedékek szavazási szokásaival, és ezúttal a konzervatívokat támogatták – mondta szombaton Boris Johnson miniszterelnök az északkelet-angliai Sedgefieldben, Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök egykori választókerületében. Sedgefieldnek 1935 óta munkáspárti képviselője volt a londoni alsóházban, a mostani választáson azonban a konzervatív jelölt, Paul Howell jelentős előnnyel győzött. Az Egyesült Királyságban a csütörtöki választáson a kormányzó Konzervatív Párt több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott, és 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban.

Johnson hozzátette: a konzervatív párti kormány „meghálálja a bizalmat”, még karácsony előtt ismét az alsóház elé terjeszti a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást, és a Brexit jelenleg érvényes, január 31-i határnapján az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. A kormányfő ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az elsődleges feladatok közé tartozik „az Egyesült Királyság tényleges egyesítése” is a Brexit-viták és a választási küzdelem után.
Nem véletlenül emelte ki ezt a feladatot Boris Johnson, Skóciában és Észak-Írországban is ok indulatot kavart a Brexit. Nicola Sturgeon skót kormányfő, a függetlenségre törekvő, a Brexitet határozottan elvető Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök nem vétózhatja meg a skót függetlenségről tartandó újabb népszavazást, és nem kötheti Skóciát akarata ellenére az Egyesült Királysághoz. Sturgeon közölte: péntek esti telefonbeszélgetésükben nyíltan megmondta Johnsonnak, hogy ha nemet mond a függetlenségi referendumra, és úgy gondolja, hogy ezzel az ügy le is zárult, hamarosan ő is rájön, hogy mekkorát tévedett. „Milyen demokráciában lehetséges az, hogy egy párt, amelyik (Skóciában) elvesztette a választásokat, diktál annak a pártnak, amelyik győzött” – fogalmazott a skót miniszterelnök arra utalva, hogy bár Angliában a konzervatívok egyértelmű győzelmet arattak, Skóciában az SNP a szavazatok 45 százalékának begyűjtésével a londoni alsóházban Skóciának járó 59 képviselői helyből 48-at megszerzett.

A skót miniszterelnök megerősítette, hogy a jövő héten előterjeszti annak a jogi mechanizmusnak
a részleteit, amelynek célja az újabb függetlenségi népszavazásról szóló döntés kizárólagos hatáskörének átruházása a skót parlamentre.

Skóciában 2014-ben már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A brit kormányfő hivatala közölte, hogy Johnson szerint a 2014-es referendum a kérdést egy nemzedéknyi időre eldöntötte.

Kapcsolódó írásaink

Elsöprő konzervatív győzelem

ĀA Munkáspárt nyolc évtizede nem szerepelt ilyen gyengén, Boris Johnson nyolcvanfős parlamenti többséggel kormányozhat a Brexit körül forgó választás után