Külföld

Lemondott a francia nyugdíjreform arca

Távozott a hatalomból az elmúlt évtizedek legnagyobb sztrájkját és milliós tüntetéseket kiváltó nyugdíjreform „szülőatyja”, Jean-Paul Delevoye kormánybiztos - írta meg a France24. A történtek kapcsán Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő kifejtette: a politikust nem a reform kapcsán mondatták le Emmanuel Macronék, eltávolítása azonban pürrhoszi győzelme lehet a tiltakozóknak.

Lemondott a francia nyugdíjreform arca
Távozott a hatalomból az elmúlt évtizedek legnagyobb sztrájkját és milliós tüntetéseket kiváltó nyugdíjreform „szülőatyja”, Jean-Paul Delevoye kormánybiztos
Fotó: AFP/DOMINIQUE FAGET

Bejelentette lemondását Jean-Paul Delevoye miniszteri rangban tevékenykedő kormánybiztos; az elmúlt hetek legvehemensebb és legnagyobb tömeges megmozdulásait kiváltó reform lényege a csaknem félszázfajta nyugdíjrendszer egységesítése. Az intézkedéscsomag a korábban a Köztársaságiak pártjához tartozó, majd azt a 2017-es választási vereség idején otthagyó és Emmanuel Macron pártjához csatlakozó politikushoz fűződik, ugyanakkor nem emiatt kellett távoznia a hatalomból - összegezte lapunknak Soós Eszter Petronella.

A Franciaország-szakértő kiemelte: Delevoye helyzete tarthatatlanná vált, ugyanis nemrég kiderült, hogy a kötelező vagyon- és érdekeltségi bevallásából egyszerűen kihagyta több mint egy tucat, polgári életben meglévő elnöki és egyéb mandátumait, amelyek egy része nem csak összeférhetetlen kormánybiztosi posztjával, de még többért fizetést is húzott.

Amikor ez kiderült - magyarázza Soós - és lassan csöpögtetve megjelent a sajtóban, a kormánynak gyorsan kellett lépnie, mielőtt rájuk ég a helyzet, és Macronéknak volt annyi eszük, hogy gyorsan lemondatták - vélekedett a szakértő. Mint hozzátette: Delevoye személyét egyből támadás alá vették a korrupcióellenes szervezetek, miközben egy olyan reformot vitt, amellyel szemben nagy volt a társadalmi elégedetlenség - különösen „kulcsév” nevű, egyelőre feltételes ötlettel szemben, amelynek lényege, hogy aki 64 éves kora előtt megy nyugdíjba 2027 után, elvileg kevesebb járandóságot kapna, aki később, az pedig többet.

Arra a kérdésre, hogy hogyan csapódik ez le a tüntetőknél vagy az ország közvéleményében, Soós jelezte, hogy nem léteznek friss mérések, hiszen csak néhány órás a történet, ugyanakkor holnap óriási tömegtüntetést jelentettek be a szakszervezetek és a tüntetők. Akár győzelemként, akár engedményként is értékelhetik a lemondást, tette hozzá, ugyanakkor ez csak rövidtávon igaz biztosan, hiszen hosszabb távon elvesztenek egy markáns negatív karaktert a támadott reform élén.

Soós aláhúzta, fontos kérdés, hogy az elnöki hivatal mikor nevezi ki Delevoye utódját, ahogy az is, hogy a vezéráldozat miként csapódik le a holnap utcára vonuló demonstrálók körében.