Külföld

Kegyelmi időszak után megtorlás

Az 1989-es temesvári események tanulságairól beszélt Szentesen Kövér László házelnök. Felidézte azt is, miként alakultak az elmúlt harminc évben a román–magyar kapcsolatok.

„Senkinek nem lesz több szabadsága azáltal, hogy elveszi a másét, és senki nem lehet valójában szabad, amíg a másik rab, Európa nemzetei a szabadságukat és boldogulásukat nemcsak egymás rovására, hanem egymás javára, egymással együttműködve is biztosíthatják” – ezt bizonyította be Kövér László szerint 1989-ben Temesvár népe. A házelnök kiemelte, a szabadság egy és oszthatatlan román és magyar számára egyaránt, Tőkés László és a temesváriak pedig – köztük románok, magyarok, németek és szerbek is – örökre beírták magukat a történelembe.

A Temesvár ’89 – A magyar segítség című szentesi kiállítás szombati megnyitóján úgy fogalmazott, 1989 kegyelmi időszak volt, ami megnyitotta az utat Európa nyugati és keleti részének újraegyesítése előtt. Kelet-Közép-Európa nemzetei több mint négy évtizednyi szenvedés és áldozat után tudták megteremteni a békés rendszerváltoztatás feltételeit Varsótól Prágán keresztül Budapestig, és ennek a kegyelemnek volt köszönhető az a csoda is, ami Temesváron 1989. december 15. és 20. között bekövetkezett.

Emlékeztetett, noha a román propaganda uszított a magyarság ellen, a románok és a magyarok mégis együtt, élőlánccal védték Tőkést. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a romániai diktatúra bukását követő napokban a magyar állam élelmiszert, vért és vérplazmát, gyógyszert, gyógyászati eszközöket küldött az erdélyi városokba és Bukarestbe. A magyar emberek is segítettek, a határ menti térség települései pedig élen jártak a közadakozásban. Felidézte, a negyvennégy éves, háromgyermekes családapa, Tóth Sándor életét román sorozatlövés oltotta ki, amikor Hódmezővásárhelyről szállított segélyt Aradra.

A kegyelmi időszak 1990. március 19-én már véget is ért Kövér szerint, a marosvásárhelyi magyarellenes pogromkísérlet ugyanis azt mutatta, a románok szabadságát ismét a magyarok elnyomásával, a románok büszkeségét ismét a magyarok megalázásával próbálják biztosítani, a posztkommunista elit újra veszélybe sodorja minden ember szabadságát és méltóságát Romániában. A házelnök ennek kapcsán felidézte a demokratikus román ellenzéki erők elleni megfélemlítési akciókat és a „bányászjárásokat”.

A jelenre térve Kövér László úgy fogalmazott, bízik abban, hogy előbb vagy utóbb a román választópolgároknak is sikerül lezárniuk a posztkommunizmus korszakát. „Nekünk, magyaroknak ez 2010-ben sikerült, mi is nagy árat fizettünk érte, tudjuk, hogy nem könnyű feladat” – jegyezte meg az Országgyűlés elnöke.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom