Külföld

Brüsszel örül is, meg nem is

Orbán Viktor gratulált a szuverenitását védő szigetországnak

Az éjszakába nyúló klímatárgyalások mellett az uniós vezetők fél szeme a brüsszeli idő szerint este 11-től megjelenő brit választási eredményeken volt. Boris Johnson fölényes győzelmének fő üzenete a tanács épületében virrasztó újságírók, politikusok és tisztségviselők számára elsősorban az volt, hogy így valóban belátható időn belül megtörténik a Brexit.

Az uniós vezetők sorban gratuláltak Johnsonnak, és többen kifejtették abbéli reményüket, hogy a londoni parlament mielőbb elfogadja a rendezett kiválásról szóló megállapodást. Andrej Babis cseh kormányfő úgy fejezte ki felemás érzéseit, hogy a karizmatikus brit vezetőnek óriási siker az eredmény, de Európának nem jó hír.

Orbán Viktor, aki maga is részt vett az uniós csúcson, levélben gratulált brit kollégájának. „Ez az eredmény nyilvánvalóvá tette, hogy a demokrácia csak a választók akaratára épülhet” – írta, hozzátéve, hogy a magyarok nagy érdeklődéssel és szimpátiával követték a britek küzdelmét. „Gratulálok Önnek, hogy sikerült érvényesítenie népe akaratát, amely a szuverenitását az Európai Unión kívül kívánja biztosítani” – hangsúlyozta Orbán.

A brit kilépés szerepelt az EU-csúcs pénteki napirendjén is. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egyaránt azt hangsúlyozták a sajtótájékoztatón, hogy a lehető legszorosabb együttműködésre törekszenek a szigetországgal. A kereskedelmi tárgyalások szempontjait így összegezték: „zéró vám, zéró kvóta és zéró dömping”.

Kapcsolódó írásaink

Elsöprő konzervatív győzelem

ĀA Munkáspárt nyolc évtizede nem szerepelt ilyen gyengén, Boris Johnson nyolcvanfős parlamenti többséggel kormányozhat a Brexit körül forgó választás után