Külföld

Orbán Viktor: Magyarország klímabajnok

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön európai uniós csúcstalálkozón, az Európai Tanács klímaváltozás elleni védekezésről szóló vitáján vett részt. Erről tett fel egy értékelő videót a Facebook-oldalára a miniszterelnök.

Orbán Viktor: Magyarország klímabajnok
Orbán Viktor: A kérdés az, hogy ki fizeti a számlát
Fotó: CHRISTIAN HARTMANN / POOL / AF

Hosszú éjszakánk volt, fél kettőkor fejeztük be a klímaváltozás elleni védekezésről szóló vitákat. Magyarország klímabajnok, ezt itt Brüsszelben elismerik - kezdte az értékelést a videóban Orbán Viktor.

A miniszterelnök kijelentette: 1990-től számítva a széndioxidkibocsátást leginkább csökkenteni képes országok közé tartozunk. Tudjuk, hogy milyen fontos a klímaváltozás elleni küzdelem, de mi magyarok azt is tudjuk, hogy ennek ára van, méghozzá nagy ára, mert ez egy drága dolog.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! - üzente Orbán Viktor Brüsszelből
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! - üzente Orbán Viktor Brüsszelből
Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto /

A kérdés az, hogy ki fizeti a számlát, erről szóltak a tegnapi viták. Sikert értünk el, mert megteremtettük az esélyt arra, hogy az ezután meghozandó klímavédelmi szabályok olyanok legyenek, hogy ne a szegényebb országok, és ne a szegényebb emberek fizessék meg ennek az árát, az új szabályok olyanok legyenek, amelyek nem vesznek el pénzt az egyébként felzárkózást célul kitűző országok elől - tette hozzá.

Kiemelte, olyan szabályokat hozhatunk meg, amelyek bátorítják a nukleáris energia felhasználását, és van esély, hogy olyan szabályokat alkossunk meg, hogy a klímavédelem ne eredményezze se az üzemanyag, se az élelmiszer árának növekedését. Nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! - tette hozzá a videó végén Orbán Viktor.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink