Külföld

Hátba szúrnák a magyarokat

A kisebbségben kormányzó román nemzeti liberálisok „nagytakarítása” miatt elveszne a polgármesteri székek ötöde

Nagy lendülettel látott neki Ludovic Orban kisebbségi kormánya a reformoknak: huszonnyolc prefektus leváltása után három, halaszthatatlannak minősített törvény esetében kormányzati felelősségvállalást jelentett be. Ez azt jelenti, hogy parlamenti vita mellőzésével elfogadtatható a törvény, ha a parlament nem buktatja meg a kormányt – mindezt úgy, hogy a nemzeti liberális PNL egyébként a mandátumoknak csak mintegy ötödével bír.

Hátba szúrnák a magyarokat
Ludovic Orban
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Orban törvénytervezetei a költségvetésre, a diákszállásokra és az igazságszolgáltatásra vonatkoznak, van viszont egy, Románia tetemes magyar kisebbsége számára jóval húsba vágóbb, és ez a kétfordulós polgármester-választás kérdése. Emlékezetes, az ötlet múlt héten merült fel újra, amely ellen a PNL-t kívülről támogató, a korábbi szo­ciáldemokrata kormány megbuktatásában segédkező RMDSZ hevesen tiltakozott. Szerda este azonban Orban miután tárgyalt az őt támogató szervezetekkel, úgy összegzett, hogy szerinte megvan a tervezet képviselőházi támogatottsága.

A kétfordulós polgármester-választás értelemszerűen hátrányosan érintené a magyarság települési képviseletét, hiszen ha második fordulót is tartanának, sok településen egy magyar és egy román jelölt jutna tovább abba, ahol a román pártok összefognak a magyar jelölt ellen.

Más téren is nekiment a korábban, a PSD-kormány alatt problémamentesen működő magyar–magyar projektnek, ezúttal a néhány hete „kóstolgatott” erdélyi gazdaság-fejlesztési program kapcsán jelentette be nagykövete útján, hogy azt nem egyeztették a román állammal.

Minderre csütörtökön reagált az RMDSZ pártelnöke, Kelemen Hunor, aki közölte: az előző bukaresti kormány részéről meggyőződtek már arról, hogy a program rendben zajlik, éppen ezért nem született írásos megállapodás a magyar és a román fél között.

Röviden

Nagyon rossz azoknak a romániai magyaroknak a PISA-teszt-eredménye, akik nem tanulhatnak az anyanyelvükön. Erről interjúban beszélt
a Maszolnak Papp Z. Attila oktatáskutató, a budapesti Kisebbségkutató Intézet vezetője, aki kiemelte: átlag alatt teljesítenek a román nyelven tanuló magyarok. A pedagógusképzés hiányosságai mellett az iskolaigazgatók megkötött kezét is említette ennek okaként.
(VZ)

1989-ben már nem volt hova hátrálni – mondta el Tőkés László tegnap délután a Temesvár belvárosi református templomban. A politikus–lelkész harminc évvel ezelőtti ellenállása e templomban olyan szolidaritási hullámot indított el, amely a Ceausescu-diktatúra bukásához vezetett. Mint Tőkés elmondta, a román nemzeti kommunista állam bezúzatta az erdélyi magyaroknak adományként küldött tízezer bibliát, és 7–8 ezer falut akart eltüntetni a föld színéről. Ezt nem lehetett tűrni – tette hozzá. A hétfőig tartó emlékprogram-­sorozat főszervezője, Toró T. Tibor elmondta, Temesvárra várják Orbán Viktor miniszterelnököt, és templomot is szentelnek.
(ZV)

Kapcsolódó írásaink

Kormányt buktathat az RMDSZ

ĀA jelentős magyar lakossággal is rendelkező erdélyi településeken végzetes hatása lenne annak a lépésnek, amit az új, Nemzeti Liberális Pártból (PNL) felállt kormány tervez, méghozzá hogy kétfordulóssá tenné a polgármester-választásokat

A szavazófülkében vettek elégtételt

ĀA romániai lapok szerint a polgárok nem Iohannist támogatták, hanem a szocdemeket büntették vasárnap, sok magyar pedig inkább érvénytelenül szavazott

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom