Külföld

Soros-kórus harsogott Brüsszelben

Varga Judit: Ha az unió a jogállamiságot féltené, akkor az eljárást már rég le lehetett volna zárni, hiszen a delegációnk minden kérdésre kimerítő válaszokat adott

Nem a tények érdekelték a kérdezőket a magyar jogállamiságról szóló tegnapi meghallgatáson. A kormány képviselőinek tájékoztatása szerint egyértelmű volt, hogy George Soros és körei biztosították a „kottát”.

Soros-kórus harsogott Brüsszelben
Boszorkányüldözésnek nevezte Varga Judit az uniós eljárást
Fotó: Facebook

Lezajlott a hazánk elleni, hetes cikkely szerinti uniós eljárás második meghallgatása az Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülésén. A magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyi miniszter és az innovációs és technológiai tárcát vezető Palkovics László válaszolt az uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek kérdéseire. Az eseményen részt vett Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára is.

A zárt ülést követő sajtótájékoztatón Varga kívülről irányított kérdésekből álló eljárásnak nevezte a meghallgatást, hangsúlyozva: Európát felosztották jó és rossz tagállamokra, bizonyos erők pedig meg akarják büntetni azokat az országokat, amelyek nemet mondanak az európai fősodor hangoztatott álláspontjára. „Ha az unió a jogállamiságot féltené, akkor az eljárást már rég le lehetett volna zárni, hiszen a magyar delegáció minden kérdésre kimerítő válaszokat adott” – jegyezte meg. A miniszter szerint a meghallgatáson kérdezők száma azt mutatja, hogy egyre alacsonyabb az érdeklődés a boszorkányüldözésnek nevezhető, politikailag motivált eljárás iránt. Varga azt javasolta a kollégáinak, hogy térjenek vissza arra a korábbi, Belgium és Németország ajánlotta javaslatra, amely kölcsönös tiszteleten alapuló, kormányközi egyeztetéseket javasol mindenfajta, a jogállamisággal összefüggő aggály felvetődése esetén.

Palkovics elmondta, a meghallgatáson sem a magyar felsőoktatás, sem a magyar kutatási tevékenység nem érdekelte a kérdezőket. Megjegyezte, ha az akadémiai szabadság ügyében bizalom mutatkozna a tagállamok között, és nem a sajtóban megjelentek vagy álhírek alapján próbálnának párbeszédet folytatni, előrehaladást lehetne elérni, de ez a meghallgatás alapján nem érdeke senkinek sem.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, a meghallgatáson nyilvánvalóvá vált, hogy Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökének vezetésével George Soros emberei az új Európai Bizottságban is ott vannak. Az ülést teljesen értelmetlen, sehova nem vezető megbeszélésnek nevezte, elmondása szerint ugyanis a kérdezők nem voltak kíváncsiak a tényekre és arra sem, hogy milyen körülmények között folyik a kormányzás Magyarországon. Az államtitkár szerint az EB, a tagállamok és az unió soros elnökségét betöltő Finnország részéről feltett kérdések mögött is a Soros-féle civil szervezetek előre megírt kottája található. Kovács egyébként a meghallgatás alatt a Twitter közösségi oldalon közvetítette az eseményeket, többek között azt írta, hogy a Magyarország ellen indított eljárásnak semmi köze sincs a jogállamisághoz vagy a sajtószabadsághoz, hanem egy ideológiailag vezérelt politikai támadás egy olyan ország ellen, amelynek demokratikusan megválasztott vezetését a „Soros-kórus” és baloldali liberális társaik megvetik. „Ne feledjük, a forgatókönyvet nem jogszabályok szerint írták átláthatóan és nyíltan, hanem a civil szervezetek és a nyíltan magyarellenes bürokrácia színfalai mögött” – fogalmazott. Az Euronews cikke szerint Tytti Tuppurainen uniós ügyekért felelős finn miniszter kifogásolta, hogy az államtitkár közvetít a Twitteren, a portálnak a tanács jogi szolgálata pedig azt mondta, a zárt meghallgatásról nem lehetett volna információt kijuttatni.

Kovács is beszélt arról a sajtótájékoztatón, hogy Didier Reynders új igazságügyi biztos a meghallgatáson nyilvánvalóvá tette, nem akarják leállítani a soha véget nem érő eljárást. A belga liberális politikus később azt nyilatkozta, az EB továbbra is alkalmazza az összes eszközt és nem csak a hetes cikkelyt az uniós értékek betartása érdekében, ő maga pedig a jövő év elején mindenképp szeretne ellátogatni Magyarországra és Lengyelországba, mivel a legutóbbi tárgyalások óta negatív fejleményeket tapasztalt.

Kapcsolódó írásaink

Varga Judit: Az EU nem meri bevallani, hogy krízishelyzetbe került

ĀUniós szintű problémát jelent a Magyarország elleni „politikai boszorkányüldözés”, a kölcsönös bizalmon alapuló párbeszéd gyengülése és a kioktató hangok felerősödése, amely különösen az előző bizottságra volt jellemző - fogalmazott a miniszter

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom