Külföld

„Ez nem demokrácia”

Angelo Ciocca: A Liga továbbra is a legerősebb olasz párt, a döntéseket azonban egy olyan kormány hozza, amely nem képviseli a választók többségét

Elítéli a nyitott határok politikáját, valamint a bevándorlásellenes pártokkal szembeni brüsszeli diszkriminációt Angelo Ciocca, a Liga EP-képviselője. A politikus lapunknak arról is beszélt, miért kapott Brüsszelben jóval nagyobb büntetést annál, mint amit például a magyar Országgyűlés házszabálya ír elő.

„Ez nem demokrácia”
A képviselő kemény bírsággal „honorált” csokoládés akciójával került be a hírekbe
Fotó: European Parliament

– Mi a véleménye a baloldali olasz kormány bevándorláspolitikájáról? A lakosság támogatja az intézkedéseiket?

– A Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom kormánya egyetlen alkalmat sem szalaszt el annak hangsúlyozására, hogy meg akarja nyitni az olasz határokat. Ez pont az ellenkezője annak, amit a Liga és Matteo Salvini kiharcolt. Az elmúlt évben az Olaszországba érkező bevándorlók száma drasztikusan, nyolcvan százalékkal csökkent. Nem kérdéses, hogy a határnyitásról szóló új intézkedések nem képviselik a köz érdekét.

– A Liga regionális sikerei után van esély arra, hogy előrehozott parlamenti választásokat írnak ki?

– A közelgő választás Emilia Romagna régió­ban nagyszerű lehetőség a Ligának. Mitöbb, nem szabad elfelejtenünk, hogy az olasz polgárok országos választásokat követelnek. A jelenlegi belpolitikai helyzet egyszerűen hihetetlen. A Liga továbbra is a legerősebb párt az országban, a döntéseket azonban egy olyan kormány hozza, amely nem képviseli a választók többségét. Ez nem demokrácia.

– Egyéb szankciók mellett, több mint egymillió forintnyi napidíját vonta meg David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, amiért a szíriai török katonai műveletek ellen tiltakozva a plenáris ülésen a földre szórta azt a csokoládét, amit korábban az ankarai delegáció hozott ajándékba. Aránytalannak tartja a büntetést?

– Mindenképpen. Az Európai Parlament tagjaként, politikusként kötelességem képviselni a választóimat, ezért a szólás- és véleményszabadságom érvényesülése kulcskérdés. Az akcióm célja pusztán az volt, hogy elítéljem a Törökország által elkövetett atrocitásokat, és továbbra is megdöbbent, hogy az EP elnökét egy doboz csokoládé háborította fel, nem pedig az, mennyi civil áldozata van ennek a barbár konfliktusnak. Az Euró­pai Parlament megbünteti a saját tagjait, de azokat nem, akik rakétákat lőnek ki és bombákat dobnak le.

– Igazságtalanul bánnak az EP-ben az olyan bevándorlásellenes pártokkal, mint a szövetségesei az Identitás és Demokrácia frakcióban, vagy akár a lengyel és a magyar kormánypártok?

– A bevándorlásellenes pártokhoz eleve negatívan állnak hozzá. Egyértelmű bizonyítékai vannak annak, hogy az EP el akarja szigetelni az ID-t. Nekünk azonban fő célunk kiharcolni az olyan fontos politikai döntéseket, mint a határok és állampolgáraink védelme.

– Mi volt a lényege egyébként annak az álláspontnak, amit Törökország témájában kifejezésre juttatott?

– Szilárd meggyőződésem, hogy túl sok időt, figyelmet és pénzt pazaroltunk Törökországra. Az Európai Unió 2007-től 2020-ig kilencmilliárd eurót különített el számára. A mostani fejlemények fényében szerintem kristálytiszta, hogy ezeket a forrásokat tulajdonképpen elpazarolták.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom