Külföld

Cinkelt lapokkal játszanak a románok

A marosvásárhelyi líceumnak ítéletével keresztbe tevő bíró gyereke az épületre szemet vető iskolába, az Unireába jár

Abba a román iskolába jár a marosvásárhelyi magyar líceumnak rontó táblabíró gyereke, amelyik meg akarja kaparintani a líceum épületét – erősítették meg lapunknak az összeférhetetlenséggel kapcsolatos hírt. A magyar felek minden jogi lehetőséget megragadnak az iskola védelmében, ám helyzetüket több jogi abszurditás is nehezíti.

„Ilyen a világon nincsen” – mondtam. „Nálunk mégis van” – kontrázott Csíky Csengele, a vásárhelyi líceum korábbi megmenekülésében komoly szereppel bíró Magyar Szülők Szövetségének elnöke, amikor arról érdeklődtünk, hogyan lehetséges, hogy nemhogy nem indokolta a Marosvásárhelyi Táblabíróság ítéletét, de még határidő sem köti, hogy ezt megtegye, noha magától az ítélettől számított fellebbezési határidő tizenöt nap.

Emlékezetes: az iskola hároméves kálváriáját lapunk is nyomon követte, amelynek során román oldalon számos szervezet és hivatal dolgozott azért, hogy az impozáns épületből kitúrja a magyar iskolát, és a bérlőként ott működő román Unirea Főgimnázium kezére játssza az épületet, ennek végére hihettük azt, hogy pont került az újraalapítást előíró, nehezen kicsikart minisztériumi rendeletekkel. Az indoklásra vonatkozó jogi abszurditás azonban már csak a cseresznye a torta habján: két héttel ezelőtt reppent fel a hír, hogy különféle szélsőséges román szervezetek, valamint a magyar iskola épületében jelenleg bérlőként tartózkodó Unirea Főgimnázium szülői közösségének támadása sikeres volt, a táblabíróság pedig első fokon megsemmisítette a líceum újjáalapításáról szóló minisztériumi rendeletet. Ami azonban azóta kiderült az ügyről, még ennél is messzebbre visz: mint azt lapunknak az iskola igazgatója, Tamási Zsolt megerősítette, az ügyben olyan bírónő járhatott el, akinek gyermeke az Unirea Főgimnázium hatodik osztályába jár. Tehát igen erősen érintett az ügyben. Mint Tamási hozzáfűzte, maga az összeférhetetlenség önmagában nem törvénytelen, így, hogy ennek ismeretében is erre a bíróra osztották ki az ügyet. Az igazgató hozzátette, természetesen megfellebbezik a döntést a meglévő jogi lehetőségek keretein belül.

Csíky Csengele szintén megerősítette, jogászuk szerint az összeférhetetlenséget sajnos előbb kellett volna jelezni, az ügynek ez a része „már el van vacsorázva”. Ugyanakkor a szülői szövetség még idén beadja a perbeszállási kérelmét az iskola és az annak újraalapítását célzó minisztériumi rendeletek mellett, a gyermekek és a szülők védelmében. Hozzátette: másodfokon a román bíróságoknál nem szokás új bizonyítékot befogadni, bár nekik vannak ilyenjeik; ugyanakkor a meglévőkre alapozva is úgy gondolja, hogy tudnának új szempontokat felvonultatni a magyar iskola mellett. Annál is inkább jogosnak tartják a magyar szülői közösség részvételét az eljárásban, mert a perindítók között a túloldalon szerepel az Unirea szülői közössége. Hozzátette: a szülői szövetség célja, hogy az iskola mellett fellépve minden lehetséges eszközzel biztosítsa a lehetőséget a líceumi oktatáshoz a most és a jövőben odajáró gyermekek számára.

Kapcsolódó írásaink