Külföld

Kulcsfontosságú Afrika helyzetének javítása

Egyes uniós intézmények az emberi jogokra történő hivatkozást álcaként használják, hogy más országok belpolitikai folyamataiba beavatkozzanak – mondta Szijjártó Péter

A gazdaságfejlesztési programok végrehajtására és a biztonsági helyzet javulására kell fókuszálnia az Európai Unió készülő új Afrika-stratégiájának Szijjártó Péter szerint. A dokumentumról tegnap egyeztettek Brüsszelben.

Kulcsfontosságú Afrika helyzetének javítása
Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter üdvözli Szijjártó Pétert a Külügyek Tanácsa ülésén. Középen Várhelyi Olivér uniós biztos
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Főként az Európai Unió és Afrika közötti kapcsolatokat tekintették át tegnapi brüsszeli ülésükön az uniós tagállamok külügyminiszterei. A tanácskozás szünetében Szijjártó Péter a távirati irodával közölte: Magyarország azt várja, hogy az EU készülő új Afrika-stratégiája a gazdaságfejlesztési programok végrehajtására és a biztonsági helyzet javulására fókuszáljon, és ne újabb migrációs hullámok inspirálásának dokumentuma legyen.

A külügyminiszter szerint az új uniós Afrika-stratégia célja, hogy az afrikai országok népességmegtartó képességét olyan ütemben fejlessze, ahogy növekszik az érintett országok lakossága. Amennyiben nem érjük el a célt, újabb migrációs hullámok indulnak Afrikából. Magyarország véleménye az, hogy a közös uniós Afrika-stratégia nem lehet sem része, sem eszköze, sem pedig hivatkozási alapja annak, hogy egyes tagországok ráerőltessék akaratukat az unió egészére.
A külügyi tanács emberi jogokkal kapcsolatos, esetleges újabb uniós szankciók kérdésével foglalkozó napirendjéről Szijjártó azt mondta, egyes EU-intézmények, gyakran kettős mércét alkalmazva, az emberi jogokra történő hivatkozás leple alatt beavatkoznak más országok belpolitikai folyamataiba. Magyarország úgy gondolja, hogy az emberi jogokat jogszabályi alapon kell alkalmazni és nem politikai alapon – fogalmazott. Kiemelte: hazánk a kettős mérce alkalmazásának tartja, hogy a migrációs kihívások esetén „hamis módon a szolidaritás álcája mögé bújva támadják a közép-európai országokat”, ugyanakkor a szolidaritás kérdése sosem kerül elő akkor, amikor arról van szó, hogy az uniós szankciók az egyes országoknak milyen károkat okoznak. Ennek elkerülése érdekében egy kompenzációs mechanizmus megalkotása elengedhetetlen, de legalább megfontolandó – tette hozzá.

A brüsszeli találkozóra érkezve Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője arról beszélt, hogy az uniónak erőt sugározva kell fellépnie céljai elérése érdekében. Az ülésen elfogadott állásfoglalásban a külügyminiszterek megállapították, hogy a po­litikai átmenet Szudánban történelmi lehetőséget kínál egy békés, demokratikus állam megteremtésére, az EU pedig a továbbiakban is támogatni fogja Szudánt a reformok útján.
 

Szkínász: Elengedhetetlen az EU külső határainak védelme

Az Európai Uniónak minél hamarabb meg kell egyeznie egy új migrációügyi megállapodásról – jelentette ki Margarítisz Szkínász a France 24 televíziócsatornának. Az euró­pai életmód támogatásáért felelős uniós biztos azt szeretné, ha az egyezmény már a jövő március végi uniós csúcson körvonalazódna. Igazságtalan, hogy az uniós külső határokon fekvő tagállamok aránytalanul nagy terhet vállalnak a menedékkérők fogadásában, a problémára gyorsan megoldást kell találni – közölte Szkínász. Hangsúlyozta: ha az EU biztonságos menedék akar maradni, akkor a külső határait is meg kell védenie. Líbiával kapcsolatban az uniós biztos kijelentette: „senki nem boldog vagy büszke” az észak-afrikai országban uralkodó helyzet miatt. Szavai szerint a menekülttáborokban drámaiak a körülmények, ami elfogadhatatlan, ugyanakkor az ügyben nem az Európai Unió, hanem a helyi hatóságok a felelősek.

Kapcsolódó írásaink

Burkina Fasóban segít hazánk

ĀJelentősen felerősödött a keresztényeket célzó dzsihadista erőszak az afrikai országban,ahol Azbej Tristan terrortámadások túlélőivel, vallási és politikai vezetőkkel találkozott

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom