Külföld

Kína újra a belügyeibe való beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államokat

Hongkong után Hszincsiang a téma

A nemzetközi jog megsértésének, Kína belügyeibe való otromba beavatkozásnak nevezte Hszincsiang tartomány kormányzója, Shohrat Zakir az amerikai képviselőház múlt heti határozatát – írta a távirati iroda.

A törvénytervezet szankciókkal sújtaná azokat a kínai tisztviselőket, akik felelőssé tehetők a muszlim vallású ujgur kisebbség emberi jogait csorbító intézkedésekért, továbbá bizonyos esetekben exporttilalmat is előír. A jogszabálytervezetet még a szenátusnak is el kell fogadnia, mielőtt az amerikai elnök aláírásával hatályba léphet. Shohrat Zakir hangsúlyozta: a hszincsiangi terrorellenes intézkedések nem térnek el az Egyesült Államokban alkalmazottaktól. Kína nem először bírálja Washingtont a belügyeibe való beavatkozás miatt. Donald Trump amerikai elnök szintén múlt héten írt alá egy jogszabályt, amely alapján szankciókat szabhat ki azokra, akik csorbítják az emberi jogokat Hongkongban, ami Kína különleges közigazgatási területe.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom