Külföld

Érdekellentétek a normandiai négyek csúcsán

A választások és a lefegyverzés kérdése távol tarthatja a megoldástól Ukrajnát és Oroszországot

A kelet-ukrajnai válságról tárgyaltak tegnap a normandiai négyek. Volodimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin még távol van a megoldástól.

Érdekellentétek a normandiai négyek csúcsán
Volodimir Zelenszkij, Emmanuel Macron, Vlagyimir Putyin és Angela Merkel nagy célokkal ült tárgyalóasztalhoz, de nem értek el jelentős előrelépést
Fotó: AFP/POO/Christophe Petit Tesso

Több mint három év után újra összeültek Párizsban a „normandiai négyek”, azaz Németország, Franciaország, valamint a két főszereplő, Ukrajna és Oroszország, hogy a délkelet-ukrajnai válság rendezéséről tárgyaljanak. Az ukrán fél az elmúlt hetekben többször hangsúlyozta, hogy mit szeretne elérni ezen a találkozón, Volodimir Zelenszkij maga is beszélt róla, hogy a legfontosabb egy újabb fogolycsere elérése, egy valódi tűzszünet életbe léptetése és az orosz csapatok kivonása Ukrajna területéről. Ez utóbbi azért is lehet problémás, mert Moszkva sosem ismerte el, hogy lennének katonái Kelet-Ukrajnában. Zelenszkij ezen kívül szeretné elérni, hogy 2020 őszén választásokat tudjanak tartani a válság érintette területeken. Kijevben ezen felül felmerült, hogy a Horvátországban a kilencvenes években létrehozott horvát–szerb közös őrjáratok mintájára szerveznék meg a rendet felügyelő helyi csapatokat, azaz az ukrán nemzeti gárda, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkatársai és a kelet-ukrajnai szakadár erők milicistái közösen látnának el szolgálatot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször hangsúlyozta, hogy Moszkva számára az lenne elfogadható, ha a választásokat a térségben a szakadárok lefegyverzése előtt tartanák, és ha Kijev a helyi ügyekben autonómiát adna a Donbasznak. Ugyanakkor Moszkva számára fontos lenne a válság miatt leállított gázkereskedelem újraindítása is Ukrajnával. Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter szerint a találkozó végén alá fognak írni egy memorandumot, de az nem lesz túl ambiciózus. A megállapodás sokkal inkább az eddigi eredmények bebetonozására törekszik majd – mondta Prisztajko a NATO-országok találkozóján december 3-án.

A találkozón egyébként tegnap a kétoldalú megbeszélések után nem tartottak külön tájékoztatókat, a négyoldalú tárgyalást este kezdték el, és lapzártánkig arról sem tartottak sajtótájékoztatót a résztvevők. A Kyev Post szerint ráadásul Putyin és Zelenszkij abban egyezett meg, hogy a négyoldalú találkozó után, de még az Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztató megtartása előtt ülnek le egymással tárgyalni.

Azt is lehet tudni, hogy az ukrán kérdés Washingtonban is napirendre kerül ma, amikor Szergej Lavrov orosz és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter találkozik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom