Külföld

Burkina Fasóban segít hazánk

Jelentősen felerősödött a keresztényeket célzó dzsihadista erőszak az afrikai országban,ahol Azbej Tristan terrortámadások túlélőivel, vallási és politikai vezetőkkel találkozott

A magyar emberek szolidaritásáról biztosította a Burkina Fasó-i üldözött keresztény közösségeket Azbej Tristan államtitkár, aki az afrikai országban tett látogatásán azt is felmérte, miként tud a térségben segítséget nyújtani a Hungary Helps.

Burkina Fasóban segít hazánk
Philippe Ouédraogo bíboros (középen) a püspöki karral közösen számolt be a keresztény közösség Burkina Fasó-i helyzetéről Azbej Tristannak
Fotó: Miniszterelnökség

Személyesen egyeztetett a múlt héten Burkina Fasóban a terrorfenyegetettségben élő helyi keresztény közösségek képviselőivel Azbej Tristan. A Miniszterelnökség közleménye szerint az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár pár nappal azután kereste fel a nyugat-afrikai országot, hogy iszlamista fegyveresek advent első vasárnapján rajtaütöttek egy keresztény templomon, és meggyilkoltak tizennégy hívőt. Az afrikai országban az utóbbi hónapokban jelentősen megerősödött a keresztényeket célzó dzsihadista erőszak. Az államtitkár a Facebookon közölte, látogatására azért került sor titokban, mert „a szélsőségesek a keresztények és a mérsékelt muzulmánok mellett a nyugatiakra is utaznak”.

Azbej Tristan Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban tárgyalt Philippe Ouédraogo bíborossal, Alpha Barry külügyminiszterrel, valamint ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi képviselőjével, Ioli Kimyacival. Később az ország északkeleti régiójában felkereste a helyi belső menekülteknek ideiglenes szállást nyújtó táborokat, beszélgetést folytatott a keresztényeket célzó terrortámadások túlélőivel, valamint találkozott a térség kormányzójával. Az államtitkár a magyar emberek szolidaritásáról biztosította a helyi üldözött keresztény közösséget, és őket bevonva vizsgálta, hogy milyen módon tud rajtuk segíteni a Hungary Helps, amelynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.

Szintén Afrikában járt első külföldi hivatalos útján Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke az etiópiai Addisz-Abebában, az Afrikai Unió (AU) székhelyén találkozott az AU-t irányító bizottság elnökével, Musza Faki Mahamattal. Ursula Von der Leyen biztosította Afrikát az Európai Unió szilárd támogatásáról. Musza Faki Mahamat a nemzetközi biztonsági együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Az uniós bizottság elnöke később tárgyalt Abiy Ahmed etióp kormányfővel, majd aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében az EU 170 millió euró (54,5 milliárd forint) támogatást ad Etiópiának az infrastruktúra és az egészségügy fejlesztésére, munkahelyteremtésre, választások megtartására.

Röviden

Száz szexuális erőszakból átlagosan 42 esetben bevándorlók az elkövetők Olaszországban – derül ki a római belügyminisztérium adataiból. Az Il Giornale című olasz lap szerint a közelmúltban nőtt a migránsok által elkövetett erőszakos bűncselekmények száma. A múlt héten egy 17 éves lányt erőszakolt meg egy 30 éves migráns a Nápolyhoz közeli Grumo Nevanóban.

Megszaporodtak a bűncselekmények a boszniai Bihács városában, ahol jelenleg öt–hatezer bevándorló tartózkodik a HírTV riportja szerint. A súlyosbodó állapotok miatt a helyiek többször tüntettek a környékbeli befogadótáborok felszámolásáért, amely eddig nem valósult meg.

Az Európai Unió és Afrika közötti kapcsolatokat tekintik át mai brüsszeli találkozójukon az uniós külügyminiszterek. A szakminiszterek megbeszélései főként a kereskedelemre, a fejlesztésre, a biztonságra és stabilitásra, a migrációra, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre összpontosítanak. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom