Külföld

Az Egyesült Államok újraindítja a béketárgyalásokat a tálibokkal

Újraindultak a béketárgyalások szombaton Katarban az Egyesült Államok és az afganisztáni tálibok között - közölte egy meg nevezett amerikai forrás.

Az Egyesült Államok újraindítja a béketárgyalásokat a tálibokkal
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

 A felek az erőszakcselekmények számának csökkentésére összpontosítanak, hogy létrejöhessen a párbeszéd a lázadók és az afgán kormány között, és tűzszüneti megállapodást lehessen kötni - tette hozzá a forrás.

Korábbi jelentések alapján Zalmay Khalizad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja Dohában tartózkodik, ahol a tálib mozgalom politikai vezetése működik. Az amerikai külügyminisztérium is azt hangsúlyozta néhány nappal ezelőtt, hogy a különmegbízott tárgyalásai a tálibokkal az országon belüli politikai rendezésre, illetve a háború békés lezárására összpontosítanak.

Az amerikai kormány csaknem egy éven át tárgyalt a tálibokkal az Egyesült Államok történetének leghosszabb háborúja, a 18 éve tartó fegyveres konfliktus lezárásáról. Donald Trump amerikai elnök azonban szeptember 7-én - hírek szerint az utolsó pillanatban, amikor már karnyújtásnyira került az egyezség megkötése - megálljt parancsolt, mert megszaporodtak a tálibok támadásai, és egy kabuli merényletükben meghalt 12 ember, köztük egy amerikai katona. A tálibok ellenkezése miatt az afgán kormány gyakorlatilag kiszorult a béketárgyalásokról. A lázadók szemszögéből a kabuli kormány ugyanis nem több az amerikaiak „bábjánál”.

Trump november 29-én jelentette be a béketárgyalások újraindítását, másnap a tálibok is jelezték, hogy hajlandóak erre.

Meg nem nevezett tálib vezetők már korábban is közölték a Reuters hírügynökséggel, hogy  november vége óta ismét folytatnak nem nyilvános tárgyalásokat amerikai tisztségviselőkkel Dohában, és hogy ezek hamarosan már nyíltan folytatódhatnak.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom